Som et svar på kravet om opprydning fra kultur- og trosminister Linda Hofstad Helleland, har Islamsk Råd Norges (IRN) midlertidige styre sendt Kulturdepartementet en redegjørelse. Her står det blant annet at det er planlagt å gjennomføre et styreleder/imam-møte lørdag den 02.07 2016, det skriver Vårt Land i dag.

Ifølge Vårt Land var alle styreledere og imamer i IRN invitert til møtet. Men blant de involverte selv hersket det dagen før det planlagte møtet full usikkerhet om når de egentlig skal møte opp.

Lørdag, søndag eller mandag?

På spørsmål fra Vårt Land om møtet skal holdes lørdag, slik IRN skrev til departementet, svarer de ulike aktørene:

 Møtet skal holdes på søndag. Eller jeg tror det sto 4. juli i innkallelsen, hvilken dag er det? Mandag? spør styreleder Khalid Hussain Syed i Central Jam- e-Mosque World Islamic Mission, Oslos fjerde største moske.

Jeg har fått en e-post. Og der står det to forskjellige datoer. Søndag 2. juli står det, men den 2. er en lørdag, sier Ghulam Sarwar, styreleder i Oslos tredje største moske, Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat Norway.

Også andre styreledere i moskeer Vårt Land har vært i kontakt med, rapporterer fredag formiddag 1. juli om samme uvisshet.

Secka: Blir utsatt på ubestemt tid.

Fungerende styreleder og medlem av arbeidsutvalget som skal granske situasjonen i rådet, Kebba Secka, sier til Vårt Land at han selv ikke sikker på når møtet skulle holdes. På telefon torsdag denne uken sier Secka til Vårt Land at møtet skal holdes etter ramadan, som avsluttes 6. juli. Men i brevet til Kulturdepartementet, sendt tre dager tidligere, skriver Secka og de andre i arbeidsutvalget at møtet er planlagt lørdag 2. juli.

Fredag ettermiddag opplyser Secka på sms at møtet utsettes. Blant andre ryktes datoen 23. juli, men Secka sier det ikke er bestemt. De må først innhente informasjon om ferieplaner.

Dermed ser det ut til at truslene til to av Oslos største moskeer ikke fører frem. Styrelederne i både Det Islamske Fellesskap Bosnia-Hercegovina og Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat har sagt de vil melde seg ut av IRN hvis ikke nytt styre faller på plass før sommeren.

Er motivet penger?

Uroen i IRN gjør det betimelig å stille spørsmål ved motivasjonen for hvordan IRN organiserer seg, for på spørsmål om det nå er grunnlag for å få tilbake driftsstøtten fra staten, sa Secka at han trodde at tror kulturminister Linda Hofstad Helleland nå vil skru opp pengekrana igjen. Driftsstøtten til Islamsk Råd ble vedtatt frosset av departementet i forrige­ uke, fordi kulturministeren var usikker på om det fungerende styret var lovlig valgt, men til det kommenterte Secka:

 Når vi nå er registrert i Brønnøysundregistret, har vi juridisk ryggrad til å sende­ statsråden den avklaringen hun ønsket. Nå er begge deler­ gjennomført.

På spørsmål fra Vårt Land om at han tror du Kulturdeparte­mentet nå kan gjenoppta stats­støtten, svarte Secka:

Ja, det tror jeg.

Men å oppgi en korrekt dato til departementet er åpenbart for vanskelig…

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂