Nytt

Når man daglig konsumerer en lang rekke aviser er det lett å forledes til å tro alt som skrives er trivialiteter, b-kjendisstoff, eller sport og «ingen» skriver om de virkelig viktige sakene i dagens samfunn.

Det er ikke riktig. Det finnes lysglimt, det finnes anstendige journalister som av og til viser prov på undersøkende journalistikk. Dagens Nyheter (dn.se) glimter til, som da de fortalte historien om «Hussein» som har smuglet mennesker fra midtøsten til Sverige i 40 år.

«Hussein» er selvsagt bare én av mange, og tall avisen har fremskaffet viser at politiet i Sverige har pågrepet 363 personer mistenkt for menneskesmugling i løpet av det siste året, altså i snitt en om dagen.

Det kreves store ressurser for å etterforske sakene slik at det i det hele tatt er noe vits i å få sakene prøvd for retten. Politiet trenger bevis, de trenger troverdige vitner. Slikt vokser ikke på trær og selv om mange er pågrepet, var det tatt ut tiltale mot bare 55 menneskesmuglere i løpet av første halvår. Hvor mange av dem som blir dømt, og om straffen svir så mye at de legger den kriminelle løpebanen på hylla når de kommer ut igjen, er en annen sak.

Politiet hevder det i Sverige finnes et 40-talls kriminelle nettverk som lever av å smugle folk inn til landet ved hjelp av svenske pass. Andre nettverk benytter andre metoder. Ofte ser de at nyankomne flyktninger umiddelbart selv bidrar til å smugle inn flere nye, trolig som en del av «betalingen». De fungerer som levende reklameplakater og anbefaler «sine» smuglere til venner og kjente i hjemlandet, eller de reiser selv ned med pass og papirer som overleveres til mellommenn.

Europol anslår at 90 % av flyktningene som kommer seg til Europa er smuglet inn. Ni av ti. Bare i løpet av 2015 ble det smuglet mennesker til, og internt i Europa, for anslagsvis 50 milliarder kroner!

Siden nyttår har politiet innskjerpet reglene over hele Europa og Europol har mottatt rapporter om 7000 mistenkte menneskesmuglere på bare seks måneder. Risikoen for å bli tatt har blitt større og smuglerprisene har skutt i været. Nå må en flyktning regne med å betale opptil tre ganger mer for å komme seg nordover enn for bare et år siden. Man skulle tro det ville legge en demper på reiselysten, men det ser egentlig ikke slik ut. Dessuten henter de jo familiene sine nordover nå i et (for noen) overraskende stort omfang og tempo når de først har kommet seg i hus.

Noen i Norge skammer seg over at vi har strammet inn regelverket også her. De vemmes over tanken på at det ikke er fritt frem for en hvilken som helst stakkar som vil starte på nytt og hoppe på første og beste smuglerrute. Noen har det så travelt med å kjøre landet utfor stupet at de nesten ikke kan sitte stille, langt mindre holde munn.

KrFs leder Knut Arild Hareide tror ironisk nok at jo flere flyktninger som kommer til Norge, jo flere velgere vil han få.

– Det lave antallet asylankomster til Norge hittil i år, burde legge til rette for at vi i høstens statsbudsjett viser at vi både har hjerterom og plass til å ta imot flere kvoteflyktninger, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

Det han sier er at Norge bør ta imot flere folk som illegalt har krysset grensene til Europa, og aktivt bidratt til å finansiere en hjerterå og kynisk milliardindustri som uten å blunke går over lik for å tjene en krone. Han gir et klarsignal til alle menneskesmuglere om å fortsette den gode jobben de gjør,

Når til og med Jonas Gahr Støre er lunken bør kristengeneralen lytte, og skjønne at han burde tatt litt mindre altervin til frokost. Vi får håpe han ikke kjørte bil etterpå.