Nytt

Dette er en utrolig historie, om «Hussein», som har smuglet flyktninger til Sverige i 40 år. Mot penger. Nå, etter at myndighetene endelig har innskjerpet grensekontrollene, «pensjonerer» han seg.

Tro ikke pengene har vært drivkraften. Nei, det er å hjelpe medmennesker i nød som har drevet ham, ifølge ham selv. Men bare hans «egne»

– Man hjälper bara sina landsmän. Somalier hjälper somalier, jag arbetar bara med flyktingar från Mellanöstern.

Hvor mange han har smuglet til Sverige har han ikke tall på, men i fjor høst var det kanskje rundt 30 stykker. Det har alltid fulgt samme mønster. Noen vil flykte fra hjemlandet og sjekker med nettverket. Kjenner man noen som kjenner noen i Sverige? Det er her «Hussein» kommer inn i bildet og tilbyr sine tjenester. Vil folk smugles inn trygt eller billig? Billig er selvsagt best, og det er nå han presenterer sin treretters meny.

1) Dør til dør; 10-12.000 Euro

2) Look-alike pass 4.000 Euro

3) Bil fra Europa 1.200 Euro

Dør til dør er det dyreste. Det krever at «Hussein» og hans kontakter ordner med pass, velger den beste flyforbindelsen og har folk på plass på den utvalgte flyplassen for å frakte flyktningen trygt til Sverige når de lander. Her forutsettes et ekte pass eller forfalsket oppholdstillatelse og mellompersoner i midtøsten «Hussein» kan stole på.

Look-alike pass forutsetter at «Hussein» kjøper eller leier et svensk pass av en som ligner på «flyktningen» . Vedkommende har ikke tilgang til «Husseins» råd og personlig service, og må gjøre som best han kan for å komme seg til Sverige med passet til en han ligner på. De han kjøper/leier pass av melder passet tapt.

Bil fra Europa innebærer at «flyktningen» selv må komme seg til Europa, som oftest med båt via Libya til Italia. Her møtes de av «Husseins» sjåfør som kjører dem til Sverige. Dette er den vanligste måten å smugle folk på i en del av verden hvor grensekontroller er historie, og Milano er «hovedstaden».

– Det är här allt händer. Flyktingarna vet redan när de kommer i land att de måste ta sig upp till Milano. Därifrån tas de till hela Europa av smugglare. Har man inte bokat smugglare i förhand, kan man gå till en specifik McDonald’s i Milano. Dit kommer personer och erbjuder att smuggla dem vidare.

Når flyktningene har kommet seg til Milano skaffer de seg et kontantkort og ringer «Hussein». Først når han har fire stykker på kroken, altså full bil, sender han sin sjåfør til Milano for å hente dem. Det er imidlertid ikke bare å fylle tanken og rette nesen mot Stockholm.

Han beskriver ett parallellt Europa som inte syns på en vanlig vägkarta: småvägarna utan gränsposteringar, nattågen utan kontroller, gränspunkterna med sömniga kontrollanter. Det Europa som aldrig kommer att beskrivas i en reseguide, men som är vital information för den som vill smuggla människor genom kontinenten.

«Hussein» er ingen dumming. Han har en blond svensk sjåfør fordi han vet sannsynligheten for at han stoppes er mindre enn om sjåføren ligner på ham selv, og flyktningene. Han hevder hardnakket at han ikke har blitt rik på 40 år som menneskesmugling, selv om noen tusen Euro her og noen tusen Euro der selvsagt har kommet godt med.

 Jag har en väldigt liten pension, så visst har det hjälpt när det trillar in några tusen euro. Men det är inte allt, det är inte ens det viktigaste. Det är vår skyldighet att hjälpa till när en bekant ber om hjälp.

Ikke siden april har han smuglet nødstilte til Sverige. Det har blitt for risikabelt og han vil ikke i fengsel. Nå kommer flyktningene til fots inn til Europa, og smugles med fritidsbåter fra Danmark til Sverige eller de «haiker» under lastebiler.

Å tro at «Hussein» er unik i Skandinavisk sammenheng er naivt. Hvor mange menneskesmuglere som bor i Norge er det ingen som vet, men at det i det hele tatt er mulig i et gjennomregulert samfunn som vårt er skremmende.

Dagens Nyheter