Den viktige militærbasen Icirlik i det østlige Tyrkia, som er livsviktig for bombingen av IS, er omringet av tyrkiske stridsvogner, strømmen er tatt og luftrommet er stengt. 1500 amerikanske soldater er i realiteten fanger på basen.

Det tyder på at Erdogan ønsker å sende et tydelig signal til Obama-administrasjonen: Enten spiller de på lag med ham og utleverer Fatullah Gülen, eller så vil basen forbli stengt og amerikanerne gisler.

Det vil være et meget høyt spill av Erdogan. Obama vil ikke kunne gå med på en slik utpressing. Men bare det at Erdogan våger gjør at man for alvor spisser ører: Fatullah Gülen antydet lørdag at Erdogan kan ha arrangert kuppforsøket selv. Hva skulle hensikten være? Å piske opp en stemning hvor nasjonalforsamlingen gir ham de fullmaktene han vil ha. Når selv det kurdiske partiet HDP støttet ham, kan det bli vanskelig å si nei.

Erdogan har tidligere vist at han ikke er redd for vestlige stormakter. Da Forbundsdagen stemte for å betegne folkemordet på armenere som folkemord, bestemte Erdogan at ingen tyske politikere bortsett fra forsvarsministeren, fikk slippe inn på Incirlik for å besøke tyske soldater, som også finnes der. Kun ministeren, ingen andre. Angela Merkel har stimulert Erdogans arroganse og aggressivitet ved å gå med på å stille Jan Böhmermann for retten. Ettergivenhet øker bare Erdogans appetitt.

image

 

https://pjmedia.com/trending/2016/07/16/turkish-cabinet-minister-accuses-united-states-of-being-behind-coup-attempt/