President Erdogan har givet Obama-administrationen et ultimatum: Udlever Fatullah Gülen, eller blive ansæt som en fjende av Tyrkiet.

“Any country that stands behind him is no friend of Turkey, is engaged in a serious war with Turkey,” Prime Minister Binali Yildirim said from his office in Ankara. Mr. Erdogan, in televised remarks from Istanbul, made a personal appeal to President Barack Obama.

“Today, after this coup attempt, I’m once again calling on you, I’m saying: Extradite this man in Pennsylvania to Turkey now,” he said.

Udenrigsminister John Kerry reagerede kraftig på ultimatumet.

Secretary of State John Kerry responded sharply, telling Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu in a phone call Saturday that “public insinuations or claims about any role by the United States in the failed coup attempt are utterly false and harmful to our bilateral relations,” said John Kirby, the State Department’s spokesman.

Det kan virke som Erdogan mener kupforsøget har givet ham ret til at forlange at allierede stiller op for ham. Hvis ikke er de ikke venner. Men denne fremgangsmåde med brug av trusler, risikerer at slå tilbage på Erdogan. Kerry har sig selv at takke. Han sa Erdogans sejer over kupmagerne betød en genoprættelse af lov og orden. Hvor naiv er det lov at være som USAs udenrigsminister?

Tyrkiet varsler at de vil fremme en udleveringsbegæring. USA sier seg villig til at bistå i utredning av anklager om medvirkning til kuppet.

Fatullah Gülen stilte op på en av sine sjældne pressekonferanser lørdag. Han mente at Erdogan selv har regissert kupforsøget for bedre at kunne ramme hæren og oppositionen.

http://www.wsj.com/articles/turkish-president-says-u-s-exile-fethullah-gulen-responsible-for-coup-1468693543