De militære kuppmakerne hevder å ha full kontroll over Tyrkia. Erdogans representanter hevder det overhodet ikke stemmer.

Spørsmålet er om kuppmakerne har nok støtte i militæret til at kuppet kan lykkes. Det ser slik ut. Så spørs det om Erdogan er populær nok nå, i forhold til hans stjernestatus for 10 år siden, til at nok sivile vil gå ut på gatene for ham.

Stridsvogn Ankara flyplass omringet av demonstranter kuppforsøk 2016

Stridsvogn utenfor Ankara flyplass omringes av rasende demonstranter som klatrer opp på tanksen og roper fornærmelser mot vognføreren.

Erdogan har beordret militæret/politiet til å skyte mot egen befolkning (hovedsakelig mot kurdere) 14 ganger det siste året. Han har også foretatt mange utrenskninger blant offiserkorpset i løpet av årene, men de siste månedene har han hatt mindre oppmerksomhet rettet mot militæret.

I øyeblikket ser det ut til å være militæret mot politiet. Kuppmakernes styrker mot politimenn pluss sivile Erdogan-tilhengere. Menneskemengder begir seg ut på Istanbuls to viktigste broer, som blokkeres av soldater og stridsvogner. Det skytes varselskudd mot demonstrantene, ingen demonstranter ser ut til å være truffet. De reagerer med å legge seg ned og rope buu-lyder mot soldatene.

Et helikopter som tilhører kuppmakerne skal være skutt ned over Ankara. Det har også vært skuddvekslinger ved presidentpalasset i hovedstaden. 17 politimenn skal være drept i et helikopterangrep mot politiets spesialstyrker i Ankara.