De fleste av Sudans regjeringsmedlemmer, deriblant statsministeren, skal være tatt til fange i et angivelig militærkupp. Folk oppfordres til protester.

Blant dem som er tatt er også et stort antall partiledere som støtter overgangsregjeringen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Nettet er nede, flyplassen i Khartoum er stengt, og alle internasjonale flyginger innstilt, melder en rekke medier.

På den statskontrollerte TV-kanalen spilles det nå musikk.

Landets informasjonsdepartement melder mandag morgen at «samlede militære styrker» står bak arrestasjonene.

– Sivile medlemmer av overgangsrådet og flere ministre fra overgangsregjeringen er blitt pågrepet av de samlede militære styrker, skriver departementet i en uttalelse.

Stormet statsministerbolig

TV-stasjonen al-Hadath meldte tidlig mandag morgen at militæret hadde stormet boligen til Sudans statsminister Abdallah Hamdok og satt ham i husarrest, skriver Al Jazeera , som ikke har klart å få bekreftet eller avkreftet opplysningene.

Andre medier meldte at statsministeren ble tatt til fange av «uidentifiserte menn».

Fagorganisasjonen SPA oppfordret natt til mandag alle sudanere å gå ut i gaten for å «kjempe mot» enhver form for militærkupp. SPA er landets største prodemokratiske gruppe.

– Vi oppfordrer massene til å innta gatene, blokkere veiene med barrikader, til ikke å samarbeide med kuppmakerne og bruke sivil ulydighet til å konfrontere dem, skriver Ritzau, som siterer Reuters.

Mandag morgen var flere titall demonstranter er ute i gatene i hovedstaden Khartoum for å protestere mot arrestasjonene. Flere satte fyr på bildekk i et forsøk på å sperre gatene.

Spent i lengre tid

Sudan opplevde våren 2019 massedemonstrasjoner mot landets mangeårige leder Omar al-Bashir. Han ble pågrepet etter fire måneder med protester og erstattet av overgangsstyre bestående av et sivilt-militært råd og en sivil regjering.

Den siste tiden har konflikten mellom de militære og sivile medlemmene i overgangsstyret tilspisset seg.

I slutten av september hevdet regjeringen at den hadde avverget et militærkupp. Statsministeren sa da at det var offiserer og sivile med forbindelser til landets tidligere regime som sto bak kuppforsøket.

Noen dager senere demonstrerte tusenvis med krav om ny sivil overgangsregjering. De anklaget militære ledere for å forsinke den demokratiske prosessen.

Militærets støttespillere består av konservative islamister som er skeptiske til de politiske endringene som er ment å føre fram til et demokratisk valg i 2023.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.