Såkalte æresdrap er dessverre ikke lenger uvanlige nok til å avstedkomme store oppslag, men en sak som går for retten i Tyskland, gir et sjeldent innblikk i det sorte kulturhullet hvor slike ugjerninger finner sted.

Die Welt skrev mandag om en drapssak i Regensburg-distriktet i Bayern mot en 32 år gammel iraker identifisert som Jumaah K. Statsadvokaten vil ha ham fengslet på livstid for mord – begått sist november på den 26 år gamle kona hans, som også var moren til parets tre små barn.

Motivet? Han trodde at hun hadde et forhold til en annen mann, og ville på denne måten gjenopprette sin «ære». Man forskrekkes ikke bare av den irrasjonaliteten som avstedkommer en grusom handling på så sviktende grunnlag, men også av at drapet etter hans oppfatning var legitimt:

Mannen hadde meldt seg for politiet etter ugjerningen, og sagt følgende til tjenestemennene som avhørte ham: «Jeg har gjort bruk av retten til å drepe min kone.»

Og hvem gav ham den retten?

I løpet av saken kom også noe av forhistorien til drapet for en dag. Kona var blitt tvangsgiftet som 16-åring, og ekteskapet hadde helt fra starten av vært preget av vold, og den økte da mannen fikk nyss om at kona kan ha vært usømmelig.

Familien kom til Tyskland i februar 2015. Vi vet ikke hva slags årsak Jumaah K. måtte ha oppgitt til tyske utlendingemyndigheter ved ankomst, bare at den neppe sammenfalt med den reelle:

Grunnen til at han hadde dratt fra Irak, oppgav 32-åringen, var at kona hadde et forhold til en av naboene.

Skal tro hvor mange som dikter opp «fluktgrunnen» sin? Skal tro hvor mange som drar sin vei av alt annet enn aktverdige grunner – eller sågar svin på skogen?

Det angivelige forholdet ser ikke ut til å ha bestått i annet enn at kona var i telefonkontakt med naboen – også etter at paret flyttet til Tyskland.

Da mannen oppdaget det, tok han et så kraftig kvelertak på kona at hun rømte til den lille datterens barnehage.

Politiet ble tilkalt, og kona havnet på krisesenter. En sosialarbeider meglet siden mellom ektefellene. En skilsmisse lå i kortene.

Men så langt kom man ikke. En natt snek han seg inn på soverommet hennes for å konstatere om hun fortsatt opprettholdt telefonkontakten. Resultatet ble fatalt.

Han gikk til angrep på kona mens hun sov, og slo henne. Hun skrek, og barna våknet og ble vitne til brutaliteten. Han jaget dem ut av rommet. Etter en kort krangel, hvor kona sa at hun ville skilles, kvalte han henne. «Han ville gjenopprette æren ved å drepe sin kone,» sa statsadvokaten.

I retten har en gråtende tiltalt fortalt hvor høyt han elsker kona, og ber om at han må få treffe barna. Dom faller mandag.

 

Die Welt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂