Blomster ved politisperringen på åstedet der Chazinez (31) ble brent levende i Merignac den 4. mai 2021. Stillbilde: RMC / YouTube.

Frankrike ble sist tirsdag rystet av et grufullt drap, der en 44 år gammel mann av algerisk opphav identifisert som Mounir B. drepte sin 31 år gamle fraseparerte kone Chahinez ved først å skyte henne i bena, for deretter å brenne henne levende ved å helle brennbar væske over henne og tenne på.

Ugjerningen fant sted hjemme hos henne i Merignac ikke langt fra Bordeaux sørvest i Frankrike mens de tre mindreårige barna ikke var hjemme. Drapsmannen, som hadde ligget i bakhold og ventet på sjansen til å drepe henne, ble arrestert kort tid etterpå.

Det ble nokså raskt klart at 44-åringen tidligere hadde vært voldelig mot kona, som også hadde oppholdt seg på krisesenter. I juni i fjor var han blitt dømt til 18 måneders fengsel for vold mot henne, hvorav halvparten av dommen ble gjort betinget og en tredjedel sonet. En uke før drapet hadde han tatt kvelertak på henne utenfor et supermarked.

Kilder som har innsyn i etterforskningen av saken, opplyser til Le Figaro at Chahinez ønsket å leve som franskmenn både i klesveien og hva alminnelig sosialisering og uteliv angikk, men at den autoritære Mounir motsatte seg dette, og forlangte at hun levde som en algerisk kone i Algerie.

Chazinez, som hadde to barn fra et tidligere ekteskap, og Mounir møttes gjennom sistnevntes svigerinne i Algerie i 2015. I 1999 hadde Mounir flyttet til Frankrike, hvor han siden fikk statsborgerskap. Han jobbet som murer, giftet seg med en fransk kvinne han fikk tre barn med, og ble skilt i 2015. Chazinez giftet seg med Mounir og flyttet til Frankrike, der paret fikk et felles barn.

Ekteskapet ble raskt konfliktfylt, og i 2020 ble Mounir for første gang anmeldt av Chazinez for vold. Kvinnerettsorganisasjoner har fremhevet drapet som et eksempel på samfunnets manglende ansvar for kvinner med voldelige menn. Motivet for det som bærer alle kjennetegn på et muslimsk æresdrap, har derimot ikke på langt nær vært like mye fremhevet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.