Rett som det er bestemmer norske medier seg for å ta opp politivold i USA. Premisset er gitt og bestemmer vinklingen: Det er en strukturell rasisme i USA, derfor skytes svarte ned som dyr.
Ett av mange eksempler på aktivist-journalistikk finner vi hos Signe Karin Hotvedt i NrK (https://www.nrk.no/urix/xl/561-drept-av-politiet-i-usa-hittil-i-ar-1.13031521). Overskriften lyder: 561 drept av politiet hittil i år. I snitt dreper amerikansk politi tre mennesker hvert døgn. Svarte er overrepresentert. Alton Sterling ble nummer 558.
Som politisk engasjert på venstresiden, vet Hotvedt å ta parti i samfunnsdebatten. Med de svake, selvsagt. Hun skriver engasjert: «Drapet har vakt harme, borgerrettsforkjempere ser et mønster, og justisdepartementet sier det skal granske. Ungdom i byen er rasende. Mange lever med politibrutalitet til daglig. For dem er drapet på Alton Sterling et bevis på en systematisk urett.»
Så kommer vi til statistikken som Signe Karin kan slå fast at ikke lyver. 561 har blitt drept i år. For å få hjelpe til med å knuse tallene, griper Hotvedt til den venstreavridde engelske avisa The Guardian. Av de 560 Guardian har sett på, var 269 hvite, 135 svarte, 84 latinos, 12 asiatisk, 13 indianere og de resterende hadde ukjent rasekategorisering. Signe Karin kan triumferende slå fast: Målt etter andel av befolkningen er det svarte og indianere som topper lista. Svarte utgjør bare 13 % av befolkningen men utgjorde i fjor 37 % av de drept av politiet. Voilá, der har vi den systematiske rasismen fanget i et statistisk bevis.
Ser du ikke urettmessigheten som tallene skriker ut, liksom?
Men så skriver Hotvedt: 32 av de drept av politiet så langt i år, er kvinner. Vent nå litt! Her er det da en diskrepans som Hoivedt ikke ser: 528 av 560 drepte er menn. Hva behager? Det er altså mye farligere å være mann enn å være svart i møtet med amerikansk politi. Og da kunne en mannsaktivist funnet på å bruke samme logikk som Signe: Amerikansk politi er gjennomsyret av et gedigent mannshat. Statistikk, min kjære Watson.
Nettopp. Man kan ikke se på tallene som Signe Marie Hotvedt gjør. Menn er selvsagt mer utsatt for politivold, rettmessig som urettmessig, enn kvinner da menn er mer kriminelle, mer voldelige. Og samme prinsipp må følgelig gjelde for rase. Vi må derfor spørre oss hva de ulike gruppenes kriminalitetsrate er?
Wikipedia hevder at kriminaliteten generelt blant svarte er tre ganger høyere enn for befolkningen for øvrig. For tar vi statistikken til Hotvedt til hjelp, ser vi at asiater, som utgjør nesten 5 % av USA befolkning, kun utgjør 2 % av de som blir skutt av politiet. Kan dette bety at det rasistiske, hvite amerikanske politiet favoriserer asiater?
Wikipedia forteller følgende om drap sett opp mot rase over there:
According to the US Department of Justice, blacks accounted for 52.5% of homicide offenders from 1980 to 2008, with whites 45.3% and «Other» 2.2%. The offending rate for blacks was almost 8 times higher than whites, and the victim rate 6 times higher. Most homicides were intraracial, with 84% of white victims killed by whites, and 93% of black victims killed by blacks
Altså, mens svarte utgjør 13 % av USAs befolkning, utgjør de mer enn halvparten av drapsmenn og -kvinner. Det er 8 ganger mer sannsynlig at en svart skal begå et drap enn at en hvit skal gjøre det. Det er enda mindre sannsynlig at asiater i USA skal begå drap enn for at hvite skal gjøre det. Statistikk, min kjære Watson.
Trøsten for svarte aktivister som Black Lives Matter og hvite som Signe Karin Hotvedt får være at de fleste ofre tilhører samme rase som overgriperen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂