Det er ubegripelig at Omar Mateen ikke ble overvåket etter at han to ganger var gjenstand for etterforskning pga tilknytning til jihadister.

The senior law enforcement source reports that Mateen became a person of interest in 2013 and again in 2014. The Federal Bureau of Investigation at one point opened an investigation into Mateen but subsequently closed the case when it produced nothing that appeared to warrant further investigation.

“He’s a known quantity,” the source said. “He’s been on the radar before.”

Mateen was a U.S. citizen; his parents are from Afghanistan, CBS News reports.

Likevel presterte CNNs Peter Bergen å si at det er slik det er i et rettssamfunn, hvis en mistanke avkreftes er vedkommende off the hook. Men jihadisme er noe annet. Det er en ideologi. Det vet Bergen utmerket godt, når han sa det han gjorde sviktet han sitt faglige omdømme.

Hvis vestlige demokratier ikke en gang skal følge med på hva kjente mistenkte gjør, gir man i realiteten opp. Det finnes hundrevis og tusenvis av mennesker som de ikke kjenner, og som det er vanskelig å finne. Men når de er blitt kjent, er det utilgivelig at de forsvinner fra radaren.

Det samme skjedde med Kouachi-brødrene i Frankrike, som slaktet ned Charlie Hebdo-redaksjonen. Også de hadde vært på myndighetenes liste, men var blitt sjekket ut.

 

Bildet: FBI-director James Comey. Er toppen av det amerikanske statsapparatet blitt så politisert at man ikke lenger våger å gjøre noe effektivt med radikalisering og terror? Slik kan det virke. Man ønsker ikke å tråkke muslimene på tærne, spesielt ikke når de har så mektige beskyttere. Man merker at FBI følger rule of conduct og passer munnen sin.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂