FBI sier til ABC News at 29 år gamle Omar Mateen har «vært på radaren deres». De mener at det er en forbindelse mellom Mateen og radikal islam. Denne meldingen kom fra FBI uvanlig tidlig, selv før etterforskningen er kommet igang. Det er logisk å anta at de allerede hadde denne type informasjon om Mateen.

Omar Mateen7

Mateen’s parents were born in Afghanistan, and he was «on the radar» of U.S. officials for some time, but was not the target of a specific investigation, law enforcement officials told ABC News.

Omar Mateen5

Ifølge CBS er det ingen tvil om at Omar Mateen var en jihadist. Han ringte selv og sverget troskap til IS på telefonen til 911 mens han drepte folk.

‘During a conference call with federal law enforcement officials a short time ago, Massachusetts State Police and other local law enforcement authorities learned that the Orlando nightclub gunman, during his rampage, pledged allegiance to ISIS and referenced the Tsarnaev brothers,’ state police spokesman David Procopio said in an e-mail.

The Daily Beast har et par flere detaljer:

The senior law enforcement source reports that Mateen became a person of interest in 2013 and again in 2014. The Federal Bureau of Investigation at one point opened an investigation into Mateen but subsequently closed the case when it produced nothing that appeared to warrant further investigation.

Omar Mateens far sier at «dette har ingenting med religion å gjøre». Han sier at sønnen ble sint da han så to menn som kysset hverandre i Miami for flere måneder siden og tror at dette må årsaken til skytingen.

Mir Seddique, Mateen’s father told NBC News, «this has nothing to do with religion.» Seddique said his son got angry when he saw two men kissing in Miami a couple of months ago and thinks that may be related to the shooting.

«We are saying we are apologizing for the whole incident. We weren’t aware of any action he is taking. We are in shock like the whole country,» Seddique said.

Omar Mateen1

Omar Mateen hadde lisens for å bære skjult våpen. Det kreves ingen lisens for å kjøpe eller eie våpen i Florida. Mateen kjøpte våpen en uke før terroraksjonen.

mateen-620x400

Vi gjetter at Obama igjen vil debattere våpenlovgivning og at han heller ikke denne gangen har lyst til å uttale ordene «Islamic terrorism». Mange nyhetskilder rapporterer at massedrapene kanskje var hatkriminalitet mot homofile. Mateen var registrert som demokrat. Et merkelig politisk valg for en som hater «diversity».

Oppdatering: Obama gjorde det ikke denne gangen heller. ‘We are still learning the facts. This is an open investigation. We have reached no definitive judgment on the precise motivations of the killer,’ sa Obama.

En leser oppsummerte det slik: «I don’t get it. How can we address the problem if the Commander in Chief won’t call it by it’s name? His Political Correctness is out of control!»

Omar Mateen6

352E004E00000578-3637576-image-a-9_1465740247962

Hjerteskjærende melding fra sønn til mor.

ABC News    NBC News

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂