Justisminister Michael Gove møtte til live debatt i Sky News fredag, dagen etter at David Cameron hadde forsvart Remain. Det er enighet om at Cameron ikke gjorde en særlig god figur. Han er for unnvikende. Hvordan ville Gove gjøre det?

Programlederen Faisal Islam forsøkte å kutte ham ned så godt han kunne, og snakket i munnen på ministeren, men det hjalp ikke.. Gove fortsatte ufortrødent.

Hans styrke er at han har et budskap som overlater konklusjonen til den enkelte velger: Folk skal bestemme selv. De skal gjøre seg opp en mening: Hva mener jeg er best for Storbritannia? Det er et uangripelig utgangspunkt. Ja-siden gjør det motsatte – den sier at den vet hva som er best og truer med Svartedauen hvis folk tror noe annet.

Det er derfor psykologisk smart å gjøre som Gove: Appellere til folks sunne fornuft, si man har tillit til at de vet hva som er best for dem selv og landet.

– Men hva er galt med å være medlem av en demokratisk union. Vi stemmer i parlamentsvalgt hvert fjerde år, og vi stemmer på EU-representanter, sa en ingeniørstudent med ikkevestlig bakgrunn. Han representerte inclusive-gruppen som ser EU som sin. Sort of.

-Men problemet er at EU ikke er demokratisk, svarte Gove. -EU har fem presidenter, kan dere nevne flere enn én? Course not. Folk kunne knapt navnet på den ene. -See? Det er problemet, sa Gove. Fem presidenter – presidenten for kommisjonen, Sentralbanken, Domstolen – ingen av dem er valgt, de kan ikke avsettes av en folkevalgt forsamling. De står ikke til ansvar.

Ingeniørstudenten ble taus.

Det viktigste verktøyet vi har er at folket hvert fjerde-femte år kan bestemme at statsministeren må forlate Downing Street. Det kan de ikke gjøre med EU. De har ingen innflytelse på Brussel, sa Gove.

– Men dere er ikke helt gode på innvandring, sa en ung dame, som så ut til å komme fra det subindiske kontinent. Hun viste til noe Farage hadde sagt torsdag om at Storbritannia endres for fort.

Her viste Gove en frekkhet så stor at han avvæpnet utspørreren. Han visste at hvis han ga det minste inntrykk av å være enig med Farage ville journalistene kaste seg over ham, så han gjorde det motsatte: Han roste Storbritannia for å være multietnisk, multikulturalistisk og multi på alle områder. Men vi bestemmer ikke selv hvem som får komme hit, la oss gjøre slutt på det slik at mennesker som deg fra India og Pakistan kan komme hit, sa Gove.

Det var uangripelig, men kanskje han i virkeligheten sa at «vi har altfor mange her» og vi må få tilbake kontrollen over grensene og alle visste at det ikke vil bety flere fra Pakistan.

Slik er politikk blitt i det multietniske samfunnet. Man sier ting som alle vet er forstillelse. Det er spillereglene.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂