To antatte IS-krigere fra Syria er blitt anholdt av sikkerhetsmyndighetene i Ukraina, mistenkt for å ha vært på vei til Vest-Europa for å begå terrorangrep, skriver Frankfurter Allgemeine.

Ukrainas nasjonale sikkerhetstjeneste (SBU) kunngjorde onsdag at de mistenkte og en antatt bakmann ble pågrepet i Kharkiv, som er landets nest største by. Dermed mislyktes forsøket på å befordre IS-tilhengerne illegalt fra Syria via Ukraina til Vest-Europa.

En viss logistisk infrastruktur synes å være på plass til dette formål:

Hva bakmannen angår, dreier det seg om en person fra et av nabolandene med ulovlig opphold i Ukraina, som mistenkes for støtte til terroristiske aktiviteter. I følge opplysninger fra nyhetsbyrået AFP handler det om en russisk statsborger.

Hvilket jo utmerket godt kan tenkes å være en sentralasiatisk islamist. Kharkiv er ellers ikke langt fra grensen mot Russland.

De to antatte IS-krigerne er i følge SBU syriske statsborgere. Det er ikke klart hvilket europeisk land som var deres bestemmelsessted.

Den tyske avisen skriver at ukrainske sikkerhetsmyndigheter bare siden mars har arrestert eller utvist (hvor?) mer enn 30 mistenkte tilhengere av IS.

Dette er en mulig indikasjon på at det kjempestore landet med sin over 500 km lange grense mot Polen er blitt en alternativ ankomstrute for terrorister.

kart-ukraina

Mulighetene for å ta seg ubemerket fra Syria – eksempelvis via Tyrkia og Svartehavet – inn i Ukraina og deretter Polen, ser ikke så verst ut av kartet. Så snart man krysser den siste grensen, er man i Schengen-sonen, med forholdsvis fri bane til mesteparten av Europa.

 

Frankfurter Allgemeine

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂