Nytt

Et medlem av IS hever jihadistflagget i Mosul, Irak, den 23. juni 2014. Foto: Reuters (stringer) / Scanpix.

 

Mer enn 200 antatte tilhengere av den islamske staten (IS) og andre terrorgrupper har returnert til Tyskland fra krigssonene i Midtøsten, men de fleste av dem er på frifot, skriver Frankfurter Allgemeine. Det viser undersøkelser utført av allmennkringkasteren Bayerischer Rundfunk (BR) og nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Ifølge opplysninger fra de tyske delstatene og det føderale kriminalpolitiet Bundeskriminalamt, har mer enn 200 antatte terrorister returnert til Tyskland allerede, men bare en brøkdel av dem befinner seg i fengsel.

IS-tilhengerne drar fordel av de samme rettsstatlige garantier som alle andre, og de tyster ikke på hverandre. Resultatet er gitt:

Mange av de tilbakevendte er under etterforskning, rapporterer BR og Der Spiegel, men siden pålitelige opplysninger ofte mangler, er det vanskelig å oppnå fellende dom.

Ifølge innenriksdepartementet i Bayern er kun to av de 22 mistenkte terroristene som har returnert til delstaten, blitt idømt fengselsstraff. De resterende anses uansett som sikkerhetstrusler, og holdes under oppsyn av sikkerhetsmyndighetene. Situasjonen er ikke svært forskjellig i delstaten Hamburg. 25 av 80 mistenkte terrorhjelpere har returnert, men kun én er i varetekt.

Personene det gjelder, herunder også de som etterhvert slipper ut fra fengsel, utgjør åpenbart en langsiktig sikkerhetsrisiko for Tyskland. Flere av dem vil ha deltatt i grusomheter, noen av dem kan ha fått barn som er blitt indoktrinert på det sterkeste.

Denne typen trussel er sannsynligvis mindre i Storbritannia, hvor det fra regjeringsnivå er kommet klare signaler om at terrorister bør eliminere i krigssonene, slik at de ikke vender tilbake. Men hvor plasserer vårt eget land seg i dette landskapet?

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.