Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU opplyser at den har avslørt korrupsjon til en verdi av nærmere 420 millioner kroner knyttet til innkjøp av granater.

Myndighetene i Kiev har lenge sagt at de forsøker å bekjempe korrupsjonen i Ukraina. Nå har SBU avdekket nok en massiv korrupsjonsskandale, melder NTB-Reuters.

SBUs etterforskning har «avslørt tjenestefolk i forsvarsdepartementet og ledere i våpenleverandøren Lviv Arsenal, som stjal nærmere 1,5 milliarder hryvnja under innkjøp av granater».

Beløpet tilsvarer nesten 420 millioner kroner.

– Ifølge etterforskningen er tidligere og nåværende høytstående tjenestefolk i forsvarsdepartementet og ledere for tilknyttede selskaper involvert i korrupsjonen, står det i SBUs uttalelse.

NTB skriver at det dreier seg om innkjøp av 100.000 granater, og det er trolig snakk om 155 mm artillerigranater, siden dette er en type ammunisjon som har vært mye brukt i den pågående krigen. Nammo i Raufoss er blant dem som produserer slik viktig ammunisjon.

Pengene skal ha flommet, men ingen artillerigranater skal ha blitt levert til fronten, hvor ukrainske soldater kjemper og dør for å beskytte landet sitt mot russiske invasjonsstyrker i en krig som snart går inn i sitt tredje år.

Opplysningene fra SBU bekreftes av det ukrainske forsvarsdepartementet. Saken kan få konsekvenser for Kyivs forsøk på korrupsjonsbekjempelse, ettersom korrupsjon er en av de store sakene som må løses før Ukraina kan få mulighet til å bli EU-medlem.

Samtidig fortsetter russerne sine angrep. Lørdag kveld ble områder i den nordlige, sentrale og sørlige delen av Ukraina utsatt for angrep med droner og raketter.

– Fiendtlige droner har angrepet regionsenteret, uttalte Zaporizjzja-regionens militære guvernør Juri Malasjko i meldingstjenesten Telegram sent lørdag kveld.

I byen Krementsjuk sentralt i landet traff russiske raketter et industrianlegg, som ble satt i brann. Også Kharkiv-regionen ble angrepet.

Lviv Arsenal, som av SBU er pekt ut som de korrupte, befinner seg langt unna frontlinjen, nær grensen mot Polen.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.