Aftenposten publiserer en artikkel om korrupsjonen i Ukraina. Den er blitt verre. Det har skjedd et stemningsskifte i høst etter at offensiven slo feil. Ukraina er mer sårbar. Tidligere var mediene tilbakeholdne med å offentliggjøre historier om ukrainsk korrupsjon. Man ville ikke svekke kampmoralen.

Samtidig som krigen er snudd i Russlands favør, dukker stadig flere korrupsjonsskandaler opp i Ukraina. Den største av dem koster mange ukrainske soldater livet:

Våpenlagrene er nesten tomme. Derfor avfyrer ukrainsk artilleri knapt 2000 granater daglig langs den 1000 kilometer lange frontlinjen. Russerne skyter mellom fem og ti ganger mer.

Nå er flere sjefer i forsvaret siktet for å ha stjålet 420 millioner kroner. Pengene skulle gått til innkjøp av 100.000 artillerigranater. Det er bare én av mange skandaler som ukrainske journalister har avslørt.

Nettavisen Bihus avdekket korrupsjon i det militære. Det likte sikkerhetstjenesten SBU dårlig. De installerte kameraer i redaksjonen og filmet bruk av narkotika på en fest. Journalistene ble hengt ut med navns nevnelse.

Men journalistene slo tilbake: De avslørte at 30 SBU-agenter hadde jobbet med å overvåke dem. Å henge ut journalister som avslører korrupsjon, er det sikkerhetstjenestens oppgave i en krig?

De siste omrokeringene i forsvarsledelsen inngir heller ikke tillit. Zelenskji avsetter den mest populære generalen og erstatter ham med folk som er kjent for å ofre soldatene.

Kun 5,5 prosent av de spurte synes demokratiet går i riktig retning. 30 prosent mener det går feil vei.

Sviktende tillit er en av de største truslene mot Ukrainas kamp.

https://www.aftenposten.no/verden/i/Kno1X5/her-sniffes-narkotika-paa-journalistenes-fest-men-bak-ligger-en-mye-stoerre-skandale-som-ryster-ukraina

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.