Tidligere president for Ukraina, Petro Porosjenko, ble stanset i passkontrollen fredag og fikk ikke forlate landet. Porosjenko hadde avtalt møter på høyt nivå både i USA og Ungarn. Sikkerhetstjenesten SBU mener han motarbeider Ukrainas sak.

SBU mener at Russland hadde planlagt å utnytte møtet mellom Porosjenko og Orban til å sverte Ukraina. Ifølge SBU har Russland planlagt en serie «provokasjoner» for å diskreditere Ukraina blant landets allierte etter 21 måneder med krig.

Porosjenko ble stanset i passkontrollen også i mai i fjor da han skulle ta del i en Nato-konferanse for parlamentarikere i Litauen.

Etter at han tapte valget mot Volodymyr Zelenskyj i 2019, har Porosjenko vært etterforsket for forræderi og korrupsjon, noe han nekter for. Hans parti er det nest største i Ukrainas nasjonalforsamling. (NTB)

Splittelsen i Kyiv kommer åpent til uttrykk. Nå er det Kyivs kjente borgermester Klitsjko som kritiserer Zelenskyj for ikke å ville innrømme realitetene på bakken.

Intervjuet i den sveitsiske avisa 20 Minuten får søndag mye oppmerksomhet både i Ukraina og Russland, skriver nyhetsbyrået DPA.

– Folk spør hvorfor vi ikke var bedre forberedt på denne krigen, hvorfor Zelenskyj til siste slutt nektet for at dette ville skje, sier Klitsjko.

Han støtter Ukrainas militære øverstkommanderende, Valeryj Zaluzhnyj, som for en måned siden fikk kritikk for å hevde at krigen hadde kjørt seg fast.

– Han fortalte sannheten. Noen ganger vil ikke folk høre sannheten. Men til syvende og sist er Zaluzhnyj ansvarlig.

– Naturligvis kan vi lyve euforisk til vårt folk og våre partnere, men du kan ikke gjøre det i all evighet, sier Klitsjko i intervjuet. (NTB)

Det siste er et direkte angrep på presidenten for ikke å ville erkjenne realitetene. Krigen går ikke så bra, men Zelenskyj fortsetter å snakke om seier og nye fremstøt. Zaluzhnyj mener Ukraina ikke har ressursene til det.

I kulissene spiller sikkerhetstjenesten en stadig mer betydningsfull rolle. Porosjenko kan ha vært på vei for å sondere forhandlingsløsninger. Det er ikke SBU og Zelenskyj interessert i.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.