En ukrainsk domstol har bestemt at abbeden i det gamle Lavra-klosteret i Kyiv, metropolit Pavel, skal i husarrest. Sikkerhetstjenesten anklager ham for å drive påvirkning for Russland. Abbeden avfeier dette som tøv.

In a court hearing earlier in the day, the metropolitan said the claim by the Security Service of Ukraine, known as the SBU, that he condoned Russia’s invasion was politically driven and that he had “never been on the side of aggression.”

NTB oversetter dette til det stikk motsatte:

I et rettsmøte lørdag sa metropolitten at påstandene om at han støtter Russlands invasjon er politisk motivert.

– Jeg har vært på aggresjonens side. Dette er mitt land, sa Pavel i retten. Han ble påført elektronisk fotlenke etter å ha blitt ilagt husarrest i ton måneder.

I NTBs versjon tilstår Pavel med egne ord at han er på russernes side. -Det er mitt land, må bety at det er Russlands.  Hvis Pavel hadde sagt dette i åpen rett hadde han sannsynligvis fått mer enn to måneders husarrest.

Saken bunner i at ukrainske myndigheter gjerne vil ha kloa i klosteret som er ett av Ukrainas eldste og mest verdifulle. Myndighetene har «sagt opp» leieforholdet og krever at munkene evakuerer. Disse nekter og der står saken.

Det spørs om det hjelper myndighetene å bruke russerkortet. En professor fra USA som BBC intervjuet sa at dette handler om eiendom.

NTB er på myndighetenes side:

Selv om kirken i Ukraina brøt med den ortodokse kirkeledelsen i Moskva etter invasjonen i fjor, mistenkes klosteret for å ha beholdt båndene til kirken der. Avtalen som lar munkene bo gratis i Grotteklosteret, ble sagt opp denne uken, men ukrainske myndigheter har sagt de ikke vil bruke makt for å fjerne munkene. (NTB)

Mistenkes? Den ukrainsk ortodokse kirken var under den russiske, men tre måneder etter invasjonen brøt de med Moskva. Man kan alltids bruke anklagen om at de «egentlig» sympatiserer med Russland og den er vanskelig å forsvare seg mot.

Tidligere i uken truet Pavel Zelenskyj med fortapelse.

Både Document og NTB benytter samme kilde: AP.

 

https://apnews.com/article/russia-ukraine-war-orthodox-church-d4723c61be8b131ad0a779dc59ae8b00

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.