I over 16 år har ukrainske Dmytro Ostanin vært forstander i russisk-ortodokse Kristi Åpenbaringsmenighet. Etter flere advarsler fra kirkens patriark i Moskva, på bakgrunn av Ostanins engasjement mot invasjonen av Ukraina, har han nå mistet jobben.

– Med min kristelige samvittighet er det umulig å ikke være imot krigen, sier Ostanin i et intervju med Bergens Tidende (+). Han er ikke i tvil om at det er dette som ligger bak når Moskva nå vil sette inn en ny prest i hans sted.

Ostanins menighet holder til i et tidligere bedehus på Søreide i Bergen. De fleste kirkegjengerne er fra Ukraina.

I kommentarfeltet under artikkelen i BT foreslås det at menigheten heller følger Ostanin videre i stedet for å ta ordrer fra patriark Kirill i Moskva, som er en av Putins lojale menn og støttespillere for krigen i Ukraina.

Siden Russland invaderte Ukraina i 2014 har Ostanin funnet krefter i å drive veldedig arbeid for ukrainere. Engasjementet tok seg opp fra 2022, da Russland trappet opp krigshandlingene.

Ostanin vet ennå ikke hva han og familien skal gjøre videre, bortsett fra at de skal fortsette å hjelpe krigsflyktninger.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.