Patriark Kirill holder julegudstjeneste i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva den 7. januar 2024. Foto: Oleg Varov / Den russisk-ortodokse kirkes presse­tjeneste via AP / NTB.

Vladimir Putins geistlige overhode i Moskva og i hele det russiske rike, patriark Kirill, har sparket sin medarbeider i Bergen, en prest ved navn Dmytro Ostanin. Som overhode for den russisk-ortodokse kirke siden januar 2009 står Kirill trofast ved despotens side og støtter ham helhjertet i overgrepene mot Ukraina.

Nå ville skjebnen at prest Ostanin i den russisk-ortodokse kirken i Bergen er ukrainer av fødsel. Og selv om han i sin tid ble innsatt av patriark Kirill selv for å tjenestegjøre i de russisk-ortodokse menighetene i Bergen og Stavanger, så er han i dag havnet etter­trykkelig i unåde. Det skyldes at han som norsk-ukrainsk prest hadde tillatt seg å kritisere russisk aggresjon, først etter Krim-annekteringen i 2014 – og nå enda sterkere etter angrepet på Ukraina i 2022.

Ostanin har sagt at patriark Kirill i Moskva har støttet aggresjonen mot Ukraina. – Han bygger jo et propagandisk fundament for krigen, sier Ostanin til avisen Dagen i Bergen.

Han sier at det var som forventet da han onsdag 12. mars oppdaget en melding på nettsiden til Den russisk-ortodokse kirken, som har hovedsete i Moskva. Han ble der bedt om å fratre som forstander. Og han er overbevist om at beslutningen om å avsette ham kom fra patriarken Kirill.

Kontrasten er stor – til det faktum at det var Kirill som kalte den unge Ostanin til Moskva for å be ham gå inn i tjeneste for kirken. Og det var Kirill som viet ham til diakon og prest.

Dagen skriver at Ostanin noen måneder senere kom til Norge med sin familie for å betjene menigheter vestpå.

I dag får han trusler på meldings­tjenesten Telegram. Hvis han kommer til Moskva, vil han bli arrestert som kriminell, heter det der.
Han sier han er redd, ikke for seg selv, men for barna og hustruen.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.