Ukrainas president Volodymyr Zelenskij har insinuert at munkene ved det ortodokse klosteret Pechersk Lavra i Kiev er agenter for Russland og godkjent at de skal utvises fra klosteret. 

– Styrke vår åndelige uavhengighet

Moskva har oppfordret alle kristne kirker, FN og internasjonale organisasjoner, til å reagere på den «skandaløse» beslutningen.

– Denne uken er det tatt grep for å styrke vår åndelige uavhengighet. Vi vil ikke tillate at terrorstaten gis noen mulighet til å manipulere vårt folks åndelighet, ødelegge våre hellige steder – våre Lavras – eller å stjele fra dem, sa Zelenskij i sin ukentlig tale til nasjonen søndag kveld.

Han hevdet også at tiltakene er «fullstendig lovlig» og at de har full støtte i den ukrainske offentlighet.

Frist 29. mars 

Fredag ga det ukrainske kulturdepartement munkene beskjed om at de har frist til 29. mars på å forlate klosteret og hevdet at de hadde overtrådt vilkårene i en avtale fra 2013 om å administrere det historiske klosteret. 

Munkene hevder at det ikke er noen juridisk begrunnelse for utkastelsen.

Grunnlagt i 1051 

Pechersk Lavra – «huleklosteret» – ble grunnlagt i 1051 og har siden vært et fremtredende senter for østortodoks kristendom. Det har gitt navn til bydelen hvor det ligger i Kiev.

Kiev har allerede vist bort den kanoniske ukrainsk-ortodokse kirke (UOC) fra to av katedralene over klosteret. Bare dager etter bortvisningen fikk den regjeringsopprettede ortodokse kirke i Ukraina (OCU) tillatelse til å holde gudstjenester i kirkene.

Munkene vil bli

UOC-munkene vil ikke forlate klosteret, sa abbeden mandag. Kirkens overhode, Metropolitan Kliment, har kalt kulturdepartementets melding et «personlig notat uten juridisk status» fra en ansatt i kulturdepartementet. 

UOC deler fremdeles kanonisk fellesskap med den russisk-ortodokse kirke, men har erklært seg uavhengig og fordømt den russiske invasjonen for ikke å tape den ukrainske regjerings gunst.

– Uakseptabelt og uten fortilfelle

Kievs utvisning av munkene er «uakseptabelt» og «uten fortilfelle», sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov. 

– Vi mener verdenssamfunnet bør reagere i overensstemmelse med en så opprørende beslutning.

– Som i kommunisttiden

Patriark Kirill, leder for den russisk-ortodokse kirke, sammenlignet utkastelsen med utvisningen av ortodokse geistlige under kommunismen. 

– Det krenker rettighetene til millioner av ukrainske ortodokse troende, sa han i et brev til FN, lederne for andre ortodokse kirker, paven i Roma, erkebiskopen av Canterbury, den koptiske pave Tawadros II av Alexandria med flere.

Tusenvis av mennesker har møtt opp utenfor klosteret for å beskytte munkene.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1634996129665519616?s=20https://twitter.com/amuse/status/1636404989915455488?s=20https://twitter.com/theLemniscat/status/1636359841408221184?s=20

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli Mesteren og Margarita.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.