Russlands president Vladimir Putin og patriark Kirill. Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Den russisk-ortodokse patriarken Kirill jobbet for sovjetisk etterretning mens han bodde i Sveits på 1970-tallet, skriver flere sveitsiske medier.

Ifølge ukebladene SonntagsZeitung og Le Matin Dimanche viser avgraderte papirer fra det sveitsiske politiarkivet at mannen som i dag fungerer som det åndelige overhodet for den russisk-ortodokse kirken, jobbet for KGB i en årrekke.

Det vil etter manges mening være en temmelig upassende kobling.

NTB-AFP melder som saken.

Kirill, som er en ivrig tilhenger av president Vladimir Putins krigføring i Ukraina, bodde i Genève på begynnelsen av 1970-tallet, offisielt som representant for den russisk-ortodokse kirke i det nokså venstrevridde Kirkenes Verdensråd (KV).

Under kodenavnet «Mikhailov» var Kirills oppdrag å påvirke rådet, som allerede var infiltrert av KGB, ifølge de to ukebladene. Målet var å presse institusjonen til å fordømme USA og dets allierte, og å tone ned kritikken av mangelen på religionsfrihet i Sovjetunionen.

Den russisk-ortodokse kirken har nektet å kommentere Kirills virksomhet i Genève. KV hevder de ikke har noen informasjon om saken.

Mikhail Gundyaev, patriarkens nevø og for tiden den russiske kirkens representant ved KV, benekter ikke koblingen til KGB. Men han forklarer til Le Matin Dimanche at onkelen hans ikke var en agent, men ble utsatt for «strenge kontroller» av KGB.

Også den russiske presidenten Vladimir Putin har sin bakgrunn som KGB-agent.

Les også: 

Et lite nettverk driver Kirkenes Verdensråd i antisemittisk retning

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.