Summen tilsvarer om lag 27 milliarder norske kroner. Russland hadde under rettssaken stilt spørsmål om voldgiftsdomstolen i Genève var rett instans til å behandle saken fremmet av Yukos.

Den sveitsiske domstolen avviste argumentet fra russiske myndigheter, som var basert på at Russlands parlament hadde avvist en traktat som regulerer energihandel og investeringer på tvers av landegrenser.

Mandagens dom er bare en del av en omfattende juridisk saga om oppløsningen av Yukos, som tidligere var et uavhengig russisk oljeselskap, men ble underlagt det statseide Rosneft.

Yukos ble splittet opp på begynnelsen av 2000-tallet etter arrestasjonen av tidligere eier Mikhail Khodorkovskij. Han hadde da blitt en tydelig kritiker av Russlands president Vladimir Putin, og tilbrakte et tiår i fengsel før han ble benådet og sendt i eksil.

En sak anlagt av Yukos-investorer har i mange år versert i nederlandske domstoler. I 2020 fikk tidligere aksjonærer medhold i sitt krav om erstatning fra Russland, men russiske myndigheter anket.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.