Pave Frans ankommer Petersplassen i Vatikanet den 4. mai 2022. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB.

Krigen i Ukraina er forferdelig brutal, og kamphandlingene må stanse øyeblikkelig, formaner pave Frans tirsdag i et intervju med Corriere della Seras sjefredaktør Luciano Fontana og hans nestkommanderende Fiorenza Sarzanini. Paven er rystet av at det pågår en krig i «hjertet av Europa».

Den katolske kirkens 85 år gamle overhode er imidlertid ikke særlig optimistisk: Putin har ikke besvart henvendelsene fra paven, som gjentatte ganger har fremsatt forgjeves ønsker om å treffe den russiske presidenten i Moskva. Kanskje Putin hverken kan eller vil treffe meg, sier pave Frans. Han vet ikke hva han kan gjøre som prest, men «om nå bare Putin åpnet døren…».

Paven antyder nokså oppsiktsvekkende at NATO kanskje ikke er helt uten ansvar for Ukraina-krigen:

Pave Frans er bekymret for at Putin ikke kommer til å stoppe ennå. Han forsøker også å reflektere over grunnen for denne adferden, om motivasjonene som får ham til å føre en så brutal krig. Kanskje «NATOs bjeffing ved Russlands dør» har forledet Kreml-sjefen til å reagere galt og utløse konflikten. «Jeg vet ikke om en slik vrede er blitt fremprovosert», spør han seg, «men kanskje det er blitt tilrettelagt for den».

Paven er usikker på om det er rett å gi Ukraina våpen. Dette stimulerer til mer våpenproduksjon, mer av en våpenhandel han kaller en skandale, samt til testing av nye våpen, slik det også har skjedd i tidligere kriger – han nevner spesielt den spanske borgerkrigen. Paven fremhever som forbilledlig at noen havnearbeidere i Genova for to-tre år siden nektet å laste våpen ombord på et skip som skulle til Jemen.

Ukraina-krigen skaper også diplomatisk strid internt i kristenheten. Patriark Kirill av Moskva, som er den russisk-ortodokse kirkens overhode, støtter Putins krigføring i Ukraina. Kirill rettferdiggjorde krigen overfor paven under en samtale mellom de to. Pave Frans avviste Kirill tvert, og sier i intervjuet at patriarken «ikke kan gjøre seg til Putins altergutt».

Pave Frans har tidligere advart mot det han har kalt «en stykkevis tredje verdenskrig», og konstaterer bekymret at det er internasjonale interesser involvert i en rekke kriger. Det finnes ikke nok fredsvilje, konkluderer han bittert.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.