Nytt

robert-fico

Kort tid før Slovakia tar over presidentskapet i EU etter Nederland, vekker den slovakiske statsministeren Robert Fico oppsikt med en uttalelse til nyhetsbyrået TASR. Onsdag sa nemlig statsministeren at «islam ikke har noen plass i Slovakia».

Fico begrunnet utsagnet også. Der Standard, som er en av de fire riksdekkende kvalitetsavisene i Østerrike, skriver:

Problemet er ikke så mye «at migrantene kommer, men snarere at migranter endrer vårt lands egenart,» la statsministeren til. «Vi ønsker ikke å endre dette landets egenart… La oss være ærlige med oss selv og si at noe slikt ikke skal få skje i Slovakia».

Det er trolig mange vesteuropeere som misunner slovakene en politisk atmosfære hvor disse ordene kommer fra landets høyeste embeder.

Hos EUs sentrale byråkrati er nok stemningen en litt annen:

Slovakia, som hører til de skarpeste kritikerne av omfordeling av flyktninger i Europa, og hittil knapt har tatt imot noen beskyttelsessøkende, overtar 1. juli det roterende EU-presidentskapet etter Nederland. Mange frykter at dette kan resultere i tilbakeslag for en pågående omfordeling av flyktninger som allerede går mer enn tregt.

Den enes frykt, den andres håp. I Brussel er Fico populisten fra helvete. For vanlige europeere fremstår han som et glimt av fornuft.

 

Der Standard