robert-fico

robert-fico

Kort tid før Slovakia tar over presidentskapet i EU etter Nederland, vekker den slovakiske statsministeren Robert Fico oppsikt med en uttalelse til nyhetsbyrået TASR. Onsdag sa nemlig statsministeren at «islam ikke har noen plass i Slovakia».

Fico begrunnet utsagnet også. Der Standard, som er en av de fire riksdekkende kvalitetsavisene i Østerrike, skriver:

Problemet er ikke så mye «at migrantene kommer, men snarere at migranter endrer vårt lands egenart,» la statsministeren til. «Vi ønsker ikke å endre dette landets egenart… La oss være ærlige med oss selv og si at noe slikt ikke skal få skje i Slovakia».

Det er trolig mange vesteuropeere som misunner slovakene en politisk atmosfære hvor disse ordene kommer fra landets høyeste embeder.

Hos EUs sentrale byråkrati er nok stemningen en litt annen:

Slovakia, som hører til de skarpeste kritikerne av omfordeling av flyktninger i Europa, og hittil knapt har tatt imot noen beskyttelsessøkende, overtar 1. juli det roterende EU-presidentskapet etter Nederland. Mange frykter at dette kan resultere i tilbakeslag for en pågående omfordeling av flyktninger som allerede går mer enn tregt.

ANNONSE

Den enes frykt, den andres håp. I Brussel er Fico populisten fra helvete. For vanlige europeere fremstår han som et glimt av fornuft.

 

Der Standard

ANNONSE
Liker du det du leser? Vipps noen kroner til Document på 13629