Gjesteskribent

Der er blevet jublet over frifindelsen af Flemming Nielsen, den tidligere fotograf fra Helsingør, der i vinter blev dømt for overtrædelse af §266b, fordi han på Facebook havde sammenlignet islamisme med nazisme. Da landsretten i onsdags omstødte byrettens dom, blev det rundt omkring udlagt som en stor sejr for ytringsfriheden.

Tillad mig at ødelægge den gode stemning. Det er det ikke.

Jo, det er en stor personlig sejr for Flemming Nielsen og for hans eminent dygtige advokat Karoly Nemeth, der begge har kæmpet en sej kamp imod den groteske sigtelse. Og det er i sandhed opløftende, at systemet ikke fik lov at tromle en enkeltperson over i krænkelsesparathedens hellige navn.

Men en sejr for ytringsfriheden som sådan? Nej, desværre ikke. For det var primært små tilfældigheder, der gjorde at Flemming Nielsen slap af racisme-krogen.

Havde han i sit famøse Facebook-opslag f.eks. ikke skrevet ordet ”ideologi” foran ordet ”islam”, var han sandsynligvis blevet dømt for disse ytringer:

”ideologien islam er fuldt ud lige så afskyvækkende, modbydelig, undertrykkende og menneskefjendsk som nazismen. Den massive indvandring af islamister her til Danmark er det mest ødelæggende, det danske samfund har været udsat for i nyere historisk tid”.

Havde det altså ikke været for det ene ord «ideologien», ville Nielsen risikere at slæbe rundt på et racismemærkat resten af livet.

Det er latterligt. Det er absurd, men sådan er retstilstanden i Danmark.

Her må man, takket været §266b, ikke ytre noget, der ”forhåner” en gruppe mennesker pga. deres race, hudfarve, national eller etnisk oprindelse, tro eller seksuel orientering.

Byretten vurderede, at Flemming Nielsens udtalelser var rettet imod religionen islam som sådan og derfor var en forhånelse af muslimer pga. deres tro. Landsretten derimod mente, at det var ideologien islam – altså en særlig politisk udgave af religionen – Flemming Nielsen sammenlignede med nazismen. Og da §266b ikke kriminaliserer forhånelse pga. ideologi, frifandt landsretten ham.

Disse sofisterier er absurde og sagligt set i skoven. Det karakteristiske ved islam er netop, at denne lære ikke skelner mellem tro og ideologi. Shariaen – den troendes rettesnor – er udtryk for både tro og ideologi, religion og politik. Det er jo grunden til, at rettroende muslimer ikke kan tage afstand fra shariaens bestemmelser, uanset hvor frygtelige de evt. måtte synes, de er. Når straffen er givet af Allah selv, står den som sådan ikke til diskussion; det er grunden til at imamer fra Abdul Wahid Pedersen over Fativ Alev til fængselsimam Waseem Hussein ikke kan tage afstand fra stening

Den blandt meningsdannere så populære skelnen mellem islamisme (som vi ikke kan lide) og islam (som er helt fin og fredelig) er udtryk for et eskapistisk forsøg på at fortrænge, at det islam i sig selv, der udgør et samfundsproblem.

Det forfærdelige ved den forfærdelige §266b er, at den bruges til at intimidere dem, der råber vagt i gevær over for den totalitære trussel, islam udgør.

Går islamkritikeren ét lille skridt for langt – man ved aldrig helt hvornår det er – risikerer man at blive slæbt i retten og blive sendt hjem igen med et omdømme-ødelæggende racismestempel i panden. ”Racist modtager pengegaver” lød f.eks. overskriften i Ekstra Bladet, da der efter byretsdommen blev samlet penge ind til Flemming Nielsen. Som om man er racist, hvis man sammenligner islamisme med nazisme! Men der er altid journalister nok, der er villige til at optræde som totalitarismens nyttige idioter og rundsprede brændemærkningen.

Det var Flemming Nielsens held var, at han fik proppet ordet ”ideologi” ind i sin tekst. Men tilbage står, at man risikerer at at få et racismestempel i panden alene for at advare imod religionen islam.

Det er situationen, så længe vi har §266b stående i straffeloven.

Det er grunden til, at den skal væk, og at det slet ikke kan gå hurtigt nok.

 

 

Første gang:

http://jyllands-posten.dk/debat/blogs/katrineholm/ECE8699842/ingen-stor-sejr-for-ytringsfriheden/