Nytt

Det hersker uenighet om antall angrep mot blålyspersonell i Malmö. Statistikken til Rädningstjänesten syd viser en kraftig reduksjon.

Fagforeningen har en helt annen oppfatning av situasjonen og mener mange episoder ikke lenger anmeldes. Det nevnes blant annet angrep med raketter. Slike situasjoner er en del av hverdagen mener fagforeningen.

Men Kristoffer Stigson, förbundsstyrelseledamot i brandmännens riksförbund, menar att siffrorna inte stämmer med verkligheten.
– Vi har blivit sämre på att anmäla hot och våld. Vi är ganska bra på att förebygga det i Malmö, men vi har också höjt tröskeln för vad vi accepterar. Till exempel blev vi beskjutna med raketer på nyårsafton, vilket inte anmäldes. Det är ett stort problem att vi inte tar mindre händelser på allvar, det gör att statistiken ser bättre ut än verkligheten, säger Kristoffer Stigson.

—-

Men Per Widlundh, förbundsdirektör på Räddningstjänsten syd, känner inte igen sig i fackets beskrivning av situationen.

– Våld och hot har i princip försvunnit. Jag håller inte med om att mörkertalet skulle vara högt eller att vår tolerans har ökat. Får vi reda på något anmäls det. Jag lyssnar på vår personal och när jag ser på de inrapporterade arbetsmiljöhändelserna ser jag inte något större mörkertal, säger Per Widlundh.

sydsvenskan.se