Kommentar

Aftonbladets lange serie om Sverigedemokratenes forsøk på å stable egne medier på bena, tok aldri av, bortsett fra noen pikante avsløringer om personlige kontakter mellom en tidligere redaktør/direktør for Dagens Nyheter og SD. Aftonbladet burde glede seg: SD har mislykkes.

aftonbladet.forside

Men slik lyder det ikke når påtroppende redaktør Anders Lindberg kommenterer serien: SD:s nätkrig ska tysta journalister. Da snakkes det om SDs «medieimperium». Det er tydelig at avsløringene skal brukes til å blåse opp faren for en ny trussel:  Faren for en «folkstorm». Uttrykket er hentet fra Nazi-Tysklands siste dager, da Hitler drømte om en Volksturm.

Aftonbladet kaller det «fejkade folkstormer». De folkelige protestene mot politikken Aftonbladet står for er noe SD og hatsajterne pisker frem. Slik delegitimerer man folket.

Det er mye i Lindbergs retorikk som minner om det fenomen han beskriver: hatretorikk, paranoia og mistenkeliggjøring. Han er ikke alene. Ingvar Persson kommenterer Expos rapport om högerextremism i 2015 som ble sluppet denne  uken.

Aftonbladet, Expo og AFA oppfyller ett kriterium på et sekterisk fenomen: De lager sine egne begreper.

Typisk nok gjør Aftonbladet ingen skilnad på ekte høyreekstreme/nazister og den kritiske del av opinionen til dagens politikk, som er en stor flora. Aftonbladet slår sammen de to og dermed får «folkstormen» en ekstrem karakter.

Lederløst motstand

Man tar et sosialt fenomen – at samtalen har flyttat in på nätet, og får det til å høres hotfullt ut.

Enligt Expo ser vi en radikalisering, där de mest våldsamma grupperna också är de som växer. Samtidigt har stora delar av samtalet flyttat in på nätet.

Det öppnar för en typ av våldsbrottslighet som är knuten till den högerextrema diskussionen, men inte nödvändigtvis är organiserad av partier eller formella strukturer. Daniel Poohl beskriver det som en “autonom undervegetation” till den rasbiologiska miljön.

Det är sammanhanget bakom massakern på Utøya 2011 och Peter Mangs serie av mord i Malmö 2009 och 2010.

Högergrupperna brukar själva beskriva taktiken som “ledarlöst motstånd”.

Totalitære liker biologiske metaforer

Uttrykk som «autonom undervegetation» – et uttrykk fra planteriket – er en type allegori som man like gjerne skulle sammenligne med nazistenes metaforer for jøder. Den er giftig fordi undervegetasjon minner om ugress, eller noe epidemisk.

Siden alle fenomen tilskrives samme univers, kan man jonglere med forbindelsene: Utøya, Peter Mangs, hatsajterna.

De har nå fått et påhitt i flyktningdebatten til å dra med seg folk på noe de ikke helt forstår konsekvensene av. Det lyder som varulver er løs.

Anders Lindberg er adskillig mer uforsonlig. Hos ham merker man en inkvisitorisk klo.

Hatbloggarna har länge varit hjärtat i SD:s armé av nätkrigare. I Raskrigaren – seriemördaren Peter Mangs av religionsvetaren Mattias Gardell beskrivs i detalj hur terroristen Mangs skjuter Malmöbor med utländsk bakgrund men ena ögat fäst på vad SD-bloggarna och deras kommentarsfält skulle tycka.

Peter Mangs använde en etablerad högerextrem terrormetod kallad «Det ledarlösa motståndets taktik».

Nøkkelen ligger i detaljene: «ena ögat fäst på vad SD-bloggarna och deras kommentarsfält skulle tycka». Gardell deltok som sakkyndig under 22/7-rettssaken der han åpnet sin forklaring med å angripe Ayyan Hirsi Ali for hennes takketale ved mottagelsen av en pris fra Springer-konsernet i Berlin. Det var et nederdrektig, simpelt-vulgært stykke propaganda. Gardell fremstod som en hardcore venstreaktivist uten noe forsøk på objektivitet.

I Sverige har de allierte i sentralredaksjonene. Samme allianse har vi i Norge, men tonen er krassere og hardere i Sverige.

De merker økt motstand, men tenker ikke gi seg.

Egentlig «vet»

Lindberg tillegger «hatsajterna» og SD ansvaret for at folk som Peter Mangs går ut og dreper. Han påstår at det lederløse lederskapet er noe de høyreekstreme selv har utklekket og som SD og hatsajterna følger.

Istället agerar terroristen ensam och tolkar signaler uppifrån.

Tanken är att det politiska ledarskapet inte ska kunna kopplas till våld och trakasserier även om alla «vet» hur det egentligen ligger till.

Alla «vet» hur det egentligen ligger til?

Verklegen? Vi forstår hur det egentligen ligger til når vi leser Lindberg. Han er blottet for etiske sperrer.

Fredløs

Lindberg lyser høyresiden fredløs, men han vil ikke ta ansvaret, han vil gjerne at de fremstår som lovløse selv.

Hatsajterna och twitterdreven är en lågintensiv version av samma princip. Hot och hat mot enskilda är vardagsmat. Ingen kan heller veta vad som ligger bakom de anonyma rösterna och hur långt det är mellan ord och handling.

Det lyder som om Jimmy Åkesson og hatsajterna hører hjemme i en rysare, i en skrekkfilm. De var vandøde som må manes i jorden av den røde kirken.

For sikkerhets skyld hekter han på:

Eller hur många störda personer som läser och låter sig inspireras.

Helgardering. Uansett hva som måtte dukke opp: Lindberg har forskuttert ansvaret.

Die SD ist immer Schuld daran.

Document

Lindborg har holdt på lenge. I januar 2013 avla han også Document et besøk: Rasister hotar pressfriheten:

Vilka är det då som skriver, läser och kommenterar på dessa hemsidor? Ingen vet, eftersom nästan alla är anonyma.

Den så kallade serieskytten i Malmö, Peter Mangs, var en flitig deltagare på Avpixlats föregångare Politiskt Inkorrekt. Anders Behring Breivik skrev regelbundet kommentarer på den norska motsvarigheten dokument.no.

Efter terrordådet på Utøya la dokument.no ut det Breivik skrivit på sidan i en särskild fil. Syftet var att ta avstånd men det som slår en är hur lik han låter alla andra som skriver där. Samma ord, kommentarer och koder. Han är en i gänget, sticker inte ut.

Mangs och Breivik sitter i fängelse men på Avpixlat skriver tusentals andra anonyma personer. När journalister hängs ut kan inläggen få över tusen kommentarer. Diskussionerna om enskilda personer som hängs ut fortsätter också regelbundet på andra sidor.

Den som kritiskt granskar SD får numera räkna med att bli utsatt för hatkampanjer på nätet och även ibland hotad. Genom Avpixlat har SD skaffat sig förmåga till systematisk avskräckning. En politikens motsvarighet till Hells Angels klubbvästar, om du granskar SD vet du vad som väntar.

– Skyt dem som gale hunder

Hvis det ikke er noen forskjell på det Breivik skrev og det andre skriver på Document må konklusjonen bli at det kan skjule seg mange potensielle Breiviker enten det er redaksjonelt eller i kommentarfeltet. Hvis de er like og man vet konsekvensene kan svaret bare bli at alle bør sperres inne, eller i det minste underlegges en eller annen form for kontroll.

Den trusselen Lindberg maner frem roper på tiltak som langt overgår de sikkerhetstiltakene staten anvender mot trusselen fra jihadister. Det er noe ibsensk folkefiendtlig over Lindbergs forsøk: Vannkildene blir forgiftet.

Det var slik Stalin fremstilte folkefiendene under opptakten til Moskvaprosessene: De var overalt, anonyme, de drev renkespill, var alliert med fremmede makter osv. Sjefanklager Vysjinski visste hva man skulle gjøre med dem: – Skyt de gale hundene.

Den propagandaen Aftonbladet gjør seg til talsmann for har vi hørt før. Den er velkjent. Det er et forsøk på å piske opp en stemning. Når vi vet hvilke problemer Sverige har å slite med, er dette som å leke med fyrstikker nær bensin.

 

 

 

Bilde: Fra horror-filmen Zon 261 som ifølge omtalen er om en epidemi som utløser rasistiske spenninger men der anti-rasistene klarer å mobilisere.

Les også

-
-
-
-
-

Les også