Nytt

Mona Sahlin som leder regjeringens arbeid mot ekstremisme og radikalisering, bebreider Malmø for å ha tatt for lett på muslimsk radikalisering. Det skjer etter at nok en svenske er innbladet i terrornettverket som har begått terror i Paris og Brussel.

Den første var Mohamed Belkaid som kan ha hatt en lederfunksjon. Fredag tok belgisk politi nummer to, Osama Kayem 23, som ble betegnet som meget farlig. Han var del av et tungt kriminelt nettverk i Malmø hvor flere av medlemmene var blitt radikalisert.

 Nu riktar Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, kritik mot Malmö, som hon anser alltför länge har blundat för hoten från jihadismen och i stället fokuserat på högerextrema kretsar.

– Det finns inga kommuner som kan garantera att ingen invånare kommer att åka för att ansluta sig till en terrorrörelse, men Malmö hör till de kommuner som borde ha en handlingsplan och en strategi, säger hon till SVT Nyheter.

Men hvor rettferdig oppleves kritikken? Sahlin, tidligere sosialdemokratisk partileder, har vært blant de fremste til å gå etter høyreorienterte og forsøke sverte dem.

Bebreidelsen kommer noe sent og burde kanskje rettes mot henne selv først og fremt.

 

Lytt til Mona Sahlin som møter den liberale muslimen Hanna Gadban. Gadban forteller hva som virkelig skjer i Sverige: Vi lever ikke i et multikulturelt samfunn, vi lever i et segregert samfunn, sier Gadban og forteller at jenter hun kjenner går rundt med «Rinkeby-klær». Når de skal ut i forstaden hvor islam dominerer, må de iføre seg klær som ikke gir dem problemer.

Jaaha, de her problemen kjenner vi, sier Sahlin, og skylder på politikernes «flathet», dvs uvilje mot å gripe inn. Men hun reiser bust når Gadban sier at det er toleransen og friheten som er et problem: Den utnytter islamistene seg av og myndigheter gir dem penger. Dette vil ikke Sahlin helt være med på. «Snälla du», Sahlin vil at religionsfriheten skal bestå. Man skal bare luke ut utvekstene. Gadban later til å ha en mye dypere forståelse av problemene. Hun sier politikerne bare snakker. Debatten er fra januar 2015.

 

 

http://www.sydsvenskan.se/sverige/malmo-kritiseras-av-mona-sahlin/