Tavle

Tore Bjørgo går ut i Aftenposten og er bekymret. Han ser «hatytringer» på nett, og disse forstummer ikke av sollys. Derfor vil han bruke sterkere middel enn ytringer mot ytringene. Han vil sende politiet på døren til folk med «tilsnakk og advarsler» for å få ytringene til å forstumme – det han kaller «politiære tiltak».

Han erkjenner imidlertid at av ytringene rettet mot Tajik er det bare «enkelte» som «grenser mot» å være straffbare. Når de aller fleste av ytringene ikke engang er nær å være straffbare, og det kun er enkelte som grenser mot det, er det vanskelig å fri seg fra inntrykket at han ønsker å sende politi på døren også til dem som ikke kommer med straffbare ytringer. Ikke minst fordi at om ytringene faktisk var straffbare gir «tilsnakk» liten mening.

Det vil i så fall gjøre politiet til en parodisk skremselspatrulje. De skal gi «tilsnakk» og «advarsel» også til dem som ikke har sagt noe straffbart. Du er herved advart om at… ja, hva? Advart om at hvis du bryter loven så bryter du loven?

Hvilken hjemmel skal det være for en slik bruk av politiets tid? Hvordan skulle de kreve å komme inn i folks hjem når det ikke foreligger verken etterforskning eller mistanke om kriminell handling?

Denne artikkelens utfordring til Bjørgo er imidlertid noe ganske annet. Utfordringen er at hans kollega Torkel Brekke i ledergruppen ved senteret han selv leder for kort tid siden skrev hatytringer mot Hege Storhaug på nett.

https://twitter.com/BrekkeTorkel/status/653479449736937472

Tidligere har han skrevet hatytringer mot det britiske statsoverhode:

https://twitter.com/BrekkeTorkel/status/613962803976777728

Det å komme med hatytringer ikke bare mot noens person men også deres handlemåte slik Brekke gjør her er også hatytring – akkurat som å snakke om Tajik sitt landsforræderi. Brekke velger andre ord, men ikke mindre hatefulle.

Jeg har dermed følgende spørsmål:

1. Hvordan ser Bjørgo på at hans kollega skriver hatytringer rettet mot kvinner på nett?

2. Vil Bjørgo sende politiet for å gi hans kollega tilsnakk eller en advarsel?

3. Vil Bjørgo fordømme hatytringene og kreve en beklagelse fra Brekke?