Irlands justisminister Helen McEntee kunngjorde torsdag at første utkast til nye lover mot hatkriminalitet snart vil bli forelagt Dáil Éireann, landets parlament.

Bigoter, rasister, homofobe etc. vil risikere opptil fem års fengsel om de blir dømt i henhold til de nye hatlovene.

Lovforslaget vil for første gang i Irland definere uttrykk for hat som spesifikt lovbrudd. Det er tale om skjerpende former for allerede straffbare handlinger der lovbrytere er motivert av hat mot en beskyttet egenskap som rase, hudfarve, nasjonalitet, religion, etnisk eller nasjonal opprinnelse, seksuell legning, kjønnsuttrykk, kjønnsidentitet og funksjonshemning. Det bor over én million innvandrere i Irland.

– Lovforslaget foreslår en rekke nye lovovertredelser vedrørende tilskyndelse til vold eller hat med straff på opp til fem års fengsel ved domfellelse eller tiltale. Det fastsetter straffene som gjelder for hver enkelt spesifikk lovovertredelse som beviselig har vært motivert av hat eller fordommer mot en bestemt beskyttet egenskap. 

Lovovertredelser som er blitt skjerpet av et hatelement vil medføre høyere straffer enn den ordinære formen for lovbruddet, skriver det irske justisdepartementet.

McEntee sa i en uttalelse at hatefulle ytringer ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre.

– Hatytringer er designet for å holde folk nede, lukke munnen på dem, gi dem angst for å si hvem de er, hva de står for, for å ekskludere og isolere dem. Det er ikke fritt frem for sånt og det er ærlig talt ikke plass for det i vårt samfunn.

Irske myndigheter har allerede før hatloven, verktøy til å stanse visse holdninger. Enoch Burke, en lærer som nektet å kalle en biologisk gutt for jente, sitter fengslet på ubestemt tid. Ved fengslingen sa dommeren at Burke vil forbli fengslet til han oppgir sin forakt og etterkommer de forføyninger han er pålagt.

Irsk lærer som nektet å kalle en gutt for jente, fengsles til over jul

Den irske TV-skribenten Graham Linehan har berettet om hvordan han på grunnlag av Storbritannias lover om hatytringer, er blitt innkalt til avhør av nordirsk politi på grunn av rapporter fra såkalte transgender-aktivister.

Tidligere politimann Harry Miller ble frifunnet i retten i en sak der det britiske politiet klassifiserte hans tradisjonelle syn på kjønn som «hatprat».

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.