Den kristne læreren Enoch Burke har blitt fengslet som en konsekvens av etterspillet etter at han nektet å tiltale en transkjønnet elev med sitt nyvalgte navn og pronomen.

Burke jobber som lærer ved en Church of Ireland secondary school (tilsvarer omtrent ungdomsskole i Norge). Han ble arrestert 5. september for forakt for retten, i en sak som startet med at Burke nektet å kalle en gutt for jente, selv om gutten identifiserte seg som jente.

Læreren ble sendt til Mountjoy Prison etter at han brøt med rettens ordre om å holde seg borte fra skolen. Ifølge dommeren Michael Quinn vil han bli sittende i fengselet på ubestemt tid, «inntil han fjerner sin forakt for retten, eller retten kommer med ny ordre».

Skolens ledelse ga Burke ordre om å akseptere det nye navnet og pronomenet til en gutt som hadde bestemt seg for å endre sin kjønnsidentitet til jente. Men Burke sa til retten at han nektet «å kalle en gutt en jente», da han anså dette som feil og mot hans samvittighet.

Han ble utvist fra skolen, men fortsatte å møte opp. Så havnet saken i retten, som også beordret ham om å holde seg unna skolen. Da Burke allikevel møtte opp på jobb, ble han fengslet.

– Mine religiøse overbevisninger er ingen forseelser, sa Burke til retten.

– Det blir de aldri. De er kjære for meg. Jeg vil aldri fornekte dem og aldri forråde dem, og jeg vil aldri bøye meg for en ordre som vil kreve at jeg gjør det. Det er bare ikke mulig for meg å gjøre det.

Burke mener at å akseptere transkjønnethet bryter med hans katolske tro, mot skriftene, og mot både hva Church of Ireland og skolen står for.

– Jeg elsker skolen min, med mottoet Res Non Verba – handlinger ikke ord – men jeg er her i dag fordi jeg sa at jeg ikke ville kalle en gutt for en jente.

Det er spesielt at dette skjer i Irland. Så sent som 1. januar 2019 ble abort tillatt i Irland, etter en folkeavstemning i mai 2018.

Noen få år senere skaper det store problemer for en lærer i en katolsk skole at han ikke vil akseptere at gutter kan bli jenter sånn uten videre.

Saken har skapt reaksjoner i Irland. Men dommer Michael Quinn sier at fengslingen skyldes forakt for retten, ikke hans bruk av feil pronomen.

Dette er dog en nokså merkelig uttalelse, siden hele rettssaken oppsto på grunn av at Burke ikke ville akseptere krav om det han oppfattet som feil og umoralsk språkbruk, basert på den nye, dominerende ideologien til transaktivistene.

Irish teacher jailed after refusing to use transgender pronouns: ‘I will not give up my Christian beliefs’

Det er på tide å bekjempe Pride-tyranniet


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.