Sakset/Fra hofta

– Vi kan ikke ta imot hele Afrika. Det går ikke, sa Kongen.

– Kongen skal ikke snakke som folk flest, sier professor Frank Aarebrot. – Det er en litt firkantet uttalelse, men det hører hjemme i kategorien «firkantede, men riktige uttalelser». Folkeligheten, som vi nordmenn setter så stor pris på, er plutselig blitt fy-fy.

aarebrot_2

Aarebrot foretrekker «runde» konger med riktige uttalelser fremfor «firkantede» med riktige uttalelser. Noen blir aldri fornøyde.

Kongen er i Italia hvor det hvor det ankommer tusenvis av flyktninger og migranter fra Afrika, men ikke mange syrere.

– Veldig mange av dem som kommer til Italia er mennesker fra land sør for Sahara. Der kan det være situasjoner med nød og krig, men det er ikke en allmenn krigs- og nødssituasjon i alle land sør for Sahara og vi kan ikke ta imot alle dem.

– Kongen snakker slik som folk flest snakker?

– Ja, og kongen skal ikke snakke fullt så enkelt som folk flest. Det hadde vært mer korrekt å si noe slik som at «vi kan ikke ta imot mennesker fra trygge land» eller noe slikt.

«vi kan ikke ta imot mennesker fra trygge land» eller noe slikt? Som fra Danmark? Sveits? Hvor mange trygge land er det egentlig i Afrika?

 

africa_big

Hm. Namibia ser nokså tilforlatelig ut. Og bare 2,1 millioner innbyggere. Kanskje Kongen burde sagt: Vi kan ikke ta imot mennesker fra Namibia. Så hadde Aarebrot blitt glad også.

Sylvi Listhaug sier hun har sans for Kongens formulering:

– Jeg støtter Kongens uttalelse fullt ut. Jeg har sans for klar og folkelig tale, skriver Listhaug til VG.

Aftenposten