Nytt

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, har i Dagbladet lansert noen tanker om hvordan vi skal inkludere islam.

Jagland går inn for å utarbeide en samlende fortelling for kristne, jøder og muslimer. Det er åpenlyst at en slik samlende fortelling mangler siden den skal skapes nå. Man skal ikke lete lenge i llitteraturen for å finne ut at islam i svært stor grad har ligget i konflikt med både kristendommen og jødedommen. Nå peker Jagland på den felles historien disse religionene har. Ikke minst påpeker Jagland hvilken betydning islam har for den europeiske kulturarven.

Hva er det vi kan takke islam for, og hvordan har de bidratt til europeisk kultur? Er det slaget i Poitiers i 732 hvor franske Karl Marell bekjempet en muslimsk invasjonsstyrke? Eller tenker Jagland på slaget om Wien i 1683 hvor de muslimske styrkene ble jaget på dør når polske kong Jan III Sobieski kom med sine styrker i siste liten?

Muligens har Jagland dagens situasjon i tankene. Ønsker om sharialover, no-go zones, angrep på politi og nødetater, terror, antsemittisme og angrep på homofile må kunne anses som islams bidrag til dagens europa.

Det avtegner seg et bilde av en historisk fiende som nå har fått innpass i Europa.

Det er derfor verdt å merke seg at Jagland mener at det er vårt ansvar å gjøre muslimer stolte.

Er målet den fullstendige underkastelse?

Men vi vet at muslimer, jøder og kristne springer ut av det samme og at vi i stor grad har en felles historie. Muslimene har bidratt mye til det vi i dag kaller den europeiske kulturarv. Radikal islam er i en viss grad noe nytt som har oppstått i en meget spent verdenssituasjon og som appellerer til dem som føler seg som tapere og er stilt utenfor.

Vi må i stedet gjøre muslimene stolte, for de har mye å være stolte av. Den verdenskjente direktøren ved biblioteket i Alexandria, Dr. Serageldin, utarbeider dette for oss og vil bli presentert som et viktig del av vår aksjonsplan mot radikalisering og terrorisme.

Jagland

Dagbladet (Dagbladets overskrift var først Vi må gjøre muslimene stolte. Denne ble raskt endret.)