Det er nesten så jeg kan høre George Orwell kremte litt forsiktig før han sier: Hva var det jeg sa? Både i hans dystopiske mesterverk «1984» og hans essay «Politikk og det engelske språk» problematiserer han hvordan språket kan misbrukes til å skjule sannheten for folket. «Uvitenhet er styrke» proklamerte Sannhetsministeriet mens Tankepolitiet overvåket befolkningen og passet på at ingen prøvde å tenke selv og gjøre opprør.

Språket skulle forenkles i «1984», synonymer ble fjernet og det skulle være så få beskrivende ord at det rett og slett ble umulig for folk å gjøre opprør. Man får ikke samlet massene i protesttog når det styggest ordet man kjenner er «ubra», eller «ungood». Ellers er alt «plusgood» eller «doubleplusgood». Alt er med andre ord bare velstand og det går bedre og bedre for hver dag.

Jeg kom til å tenke på dette da jeg leste overskriften «Färre hot och vald mot blåljus» i Dagens Nyheter forleden. Siden nyttår har vi lest om en ambulanse som ble ramponert, samt en uniformert politibil som ble satt i brann og en sivil politibil som led samme skjebne. I tillegg rapporter brannvesenet at de stadig oftere møtes av steinkastende ungdomsgjenger når de rykker ut.

Det har blitt så ille at regjeringen i februar inviterte hele «blålys-Sverige» til krisemøte. Allikevel presterer avisen å vinkle saken som at alt bare går bedre og bedre i Sverige.

Hva skriver avisen?

I fjol rapporterades enbart ett tiotal incidenter under 18 000 utryckningar i Göteborg och Stockholm. Även i Malmö minskar våldet och hoten mot blåsljus. Förra året rapporterades inga incidenter i det mest utsatta området Rosengård. Minskningen beror bland annat på räddningstjänstens insatser i området: hembesök, föreläsningar och ett ungdomsprojekt.

Kanskje var det rapportert færre tilfeller av vold mot politi, ambulanse og brannkonstabler i Sverige i 2015 enn i 2014. «Kun et titalls hendelser» som de skriver, men årsaken til nedgangen fra et helt uakseptabelt nivå er mer sammensatt enn overskriften skulle tilsi. Kanskje er det ikke hjemmebesøk og ungdomsprosjekter som har hjulpet? Kanskje er ikke dialog svaret på alt. Mikael Svanberg i Brandmânnens Riksfôrbund forklarer blant annet tallene med at medlemmene har blitt så vant til trusler og vold at de ikke politianmelder hendelsene!

Det er hva jeg kaller en avisoverskrift. Ikke nok med det;

En annan orsak till minskningen kan vara att polisen allt oftare eskorterar räddningstjänsten. På norsk; brannvesenet og ambulansetjenesten har stadig oftere politieskorte når de rykker ut til de verste områdene. Når den svenske avisen skriver at det er mindre trusler og vold mot utrykningspersonell så er det ikke riktig. De har rett og slett ikke dekning for overskriften. Det eneste som er riktig er at det er rapportert færre hendelser. Om det skylles dialogmøter, eller en kombinasjon av resignerte tjenestemenn og at de har politiskorte når de rykker ut overlater jeg til leserne å vurdere. Slik jeg ser det er overskriften «nytale» i praksis, kun ment for å holde sannheten skjult.