Etiam tu, Brute, mi fili («Også du, min sønn Brutus»). Tankene om et fadermord kom spontant i forbindelse med musiker Rasmus Rohdes opptreden 8. mars på Torvet i Trondheim.

Rohde entret en scene drapert med et svart banner med påskriften «Ut med rasistene. Inn med feministene». Under slagordene var et revnet hakekors, slått i stykker av en feministisk knyttneve. Rohde introduserte appellant Fatima Almanea med en selvskrevet sang.

8. mars Almanea

Almanea ble rikskjendis og omfavnet av hele Norge da hun i et blogginnlegg svarte på Hans Rotmos smakløse tekst om innvandrere. Rotmos sang «Svarte telt» vakte sterke reaksjoner, og Rotmo stilte seg laglig til for hugg med verselinjer som Asylsøkeran kryr som lopp og lus. Almanea hadde derfor en lett og takknemlig jobb da hun angrep Rotmo.

rasmus.rhode

Rasmus Rohde er blitt 40 år. Jeg så ham første gang på Trøndelag Teaters scene som svært ung mann for noen og tyve år siden. Han medvirket i et stykke/kabaret/musikkspill som hans stefar Hans Rotmo var primus motor for. Jeg kan dessverre ikke erindre noen tittel, det er heller ikke så viktig. Poenget er at noen er gitt muligheten å debutere på store scener (i norsk sammenheng) i svært ung alder.

Rasmus Rohde har ikke ment noe offentlig om stefarens «Svarte telt» – siden den ble kjent for to år siden. Men 8. mars 2016, med Almanea på samme scene, var dagen og timen kommet for å mene og for å gi et svar.

Det var måten Rohde tok avstand fra stefaren på som vakte noen reaksjoner. Det var på alle måter en kraftfull beslutning.

– Det var en kraftfull beslutning Rasmus Rohde tok da han bestemte seg for å fremføre denne sangen og introdusere Fatima Almanea som hovedtaler på kvinnedagen, sier Aud Steinsbekk, som hadde regien under 8. mars-markeringen på Torvet i Trondheim.

I Rohdes sang er innvandrere byttet ut med bergensere i første strofe, så verdalinger, stjørdalinger, finnmarkinger, dansker, afghanere, syrere og til slutt konkluderes det i ren multikulturell ånd at «Dæm er fra verden. Akkurat som oss»:

Dæm kjem i flokka med digre familier.
Tar barnehageplassa, som ungan vår ska ha.
Sjøl på buss og trikk og tog, så må vi ofte stå
Fordi det er fullt av fremmedfolk som itj orke å gå.
Dæm e fra Bergen. De er ikke som oss, de er fra Bergen.
Dei er ikkje fra Voss, de er fra Bergen. De er ikke som oss.
Ikke som oss.

 

Når alt kommer til alt, var det kanskje likevel ikke et fadermord Rohde begikk 8. mars. Hans penn er intet våpen. Men en vellykket herre i Det nye Norge er Rohde utvilsomt blitt. En herre som Ibsen kunne ha skrevet om:

En velstandsherre i den nye verden
har glemt sin norske far og skoleferden.

 

 

«Feminisme mot fremmedfrykt», Adresseavisen, 9. mars 2016