Det rant inn med klager til SVT etter et pauseinnslag i Melodifestivalen 2016.  Den svenske nasjonalsagen ender med «Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden». Koret som sang forandret teksten til det globalistiske: «jag vill leva jag vill dö på jorden».

bigOriginal

Lite populært innslag. «Jag vill dö på jorden…»(hvor ellers kan man dø med mindre man er astronaut?)

Politisk korrigering av nasjonalsangen fikk svenskene til å se rødt:

I stället för «Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden», sjöng den medverkande pensionärskören «jag vill leva jag vill dö på jorden». En ändring som har fått många tv-tittare att se rött, som har valt att anmäla programmet till Granskningsnämnden. Det har kommit in 192 anmälningar till myndigheten, där de allra flesta handlar om nationalsången, men några har också reagerat på Gina DirawisZlatan-skämt med finalisten Frans.

«Jag tycker att det är dålig stil. Man gör absolut inte om vår nationalsång. Den är fastställd att det är svenskarnas nationalsång. Varför då ändra den över huvud taget?», skriver en anmälare.

«Jag blev kränkt av att de gjorde om vår svenska nationalsång», skrev en annan.

«Skamligt och upprörande», skrev en tredje.

«Ändringen var liten men väldigt viktig, från Norden till jorden», skriver en fjärde.

Melodifestivalens projektleder Anette Helenius forsvarer endringen av teksten og sier hun ville gjort det igjen.

— Man får göra om nationalsången. Vi har inte brutit mot någon lag. Det har dessutom gjorts tidigare av bland annat Zlatan. Vi bytte ut orden därför att det passade in mycket bättre i det budskap vi försökte förmedla.

Vad var det? spør journalisten fra Dagens Nyheter.

– Att spegla dagens Sverige. Och att musik kan förena människor.

 

Aftonbladet  Dagens Nyheter