Det som har blitt avvist som høyreekstrem skremselspropaganda er nå virkelighet. Det Europa vi kjenner er i ferd med å bryte sammen. Innvandring og islam har definitivt noe med situasjonen å gjøre.

Aftenpostens Harald Stanghelle har åpenbart levd i en boble hvor verdens farer har vært fraværende. Nå forklarer han utenriksminister Børge Brendes alvorlige tale hvor det norske folk blir bedt om å stålsette seg. Det går seg til, har vært mange politikeres og journalisters budskap til folket når de negative sidene med samfunnsutviklingen har blitt påpekt. Fremskrittspartiets Carl I. Hagen var tidlig negativ til utviklingstrekk i Det nye Norge. Eggkasting og støy var en måte å stigmatisere feil meninger.

Nå er dystre spådommer blitt virkelighet.  Harald Stanghelle mener at dagens situasjon ville vært umulig å beskrive for 10 måneder siden. Det ville blitt mottatt som en dårlig science fiction.

For mange samfunnskritikere er det fattig trøst å kunne si: Hva var det vi sa?

Det aktuelle budskapet er imidlertid meget klart, usedvanlig spissformulert og med en politisk analyse på grensen til alarmistisk. I all korthet går det ut på at Europa slik vi kjenner det, kommer til å bryte sammen:

En ustoppelig flyktningstrøm, høyreekstrem oppblomstring, mer terror, statssammenbrudd i Europas nærområder og et mer nasjonalistisk Russland er bare noen av mange dystre stikkord.

Dagens situasjon skal ha kommet dumpende i fanget. For ti måneder siden ville det vært utenkelig å uttale slike negative tanker. Noen gjorde riktignok akkurat det, men de er blitt behandlet som fiender av samfunnet.

For bare ti korte måneder siden ville et slikt notat blitt utdefinert som dårlig politisk science fiction. Nå mener Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre at dette ikke bare «er god grunn til å legge vekt på», men også at det nærmest slår inn åpne dører.

Det sier noe om alvoret, uroen og uforutsigbarheten som nå overvelder europeiske politikere.

image_31

Aftenposten

Les også

-
-
-
-
-
-
-