Kommentar

Innvandrings- og integreringsminister Inger Støjberg er mandag i Brussel for å forklare forslagene om innstramming i asylreglene som skal opp i Folketinget tirsdag. Det er ikke noe kosebesøk.

EU-ledelsen vil ha en forklaring på hva Danmark mener. Støjberg må stå skolerett. Hun har følge av utenriksministeren.

Men det er et stort flertall bak forslagene. Det burde mane EU til varsomhet.

Foruten regjeringspartiet Venstre og støttepartiet Dansk Folkeparti støttes innstrammingene av Liberal Alliance, De konservative og Socialdemokraterne. Det er særlig sistnevntes helomvending som er politisk oppsiktsvekkende. Derfor hører vi så lite om det i norske medier. Det vil forstyrre arbeidet for å hindre tilsvarende innstramminger i Norge og øke sjansen for at også Ap ser skriften på veggen.

VG har i dag Helga Pedersen på forsiden med sin gamle kritikk om at regjeringen ikke har kontroll. Det har hun sagt lenge. Ved å bruke henne som oppslag, fyrer VG opp under en venstrefløy i Ap som ønsker å torpedere forliket med regjeringen. Samtidig skriver politisk redaktør Hanne Skartveit en lørdagskommentar der hun sier at regjeringen må stå fast på at Storskog ikke må bli en bakdør til Norge.

Avisen er i splid med seg selv.

Helga_Pedersen

 

De danske innstrammingene er skarpere enn de norske som er ute til høring, men også de norske markerer et linjeskifte. De kan skjerpes ytterligere. Det er vanskelig å se at Ap kan vri seg unna. Ap forsøker å få både i pose og i sekk. Det går ikke. Partiet må velge. Mellom SVs vidåpne dør, som virkelig betyr å miste kontroll, og i det minste et forsøk på å gjenvinne kontrollen.

Når Helga Pedersen og VG anklager regjeringen for å mangle kontroll, er det derfor absurd og surrealistisk. Pedersen og sentrumskameratene vil ha garantier for at konvensjoner ikke vil bli krenket. En slik garanti er ingen regjering i stand til å gi. Det vet disse politikerne godt. Den politikken de anbefaler, er derfor en oppskrift på en situasjon der myndighetene virkelig mister kontrollen.

Men det er kanskje dét de ønsker?

De danske innstrammingsforslagene er:

  • Politiet skal beslaglægge flygtninges genstande, hvis værdien er over 10.000 kroner. Det gælder dog ikke genstande med særlig affektionsværdi, som vielsesringe.
  • Retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse forlænges fra et til tre år.
  • Det bliver sværere at opnå permanent opholdstilladelse. Den «særlige lempelige adgang til tidsubegrænset opholdstilladelse» for flygtninge sløjfes.
  • Asylansøgere får nedsat deres ydelse med 10 procent, ligesom der indføres gebyrer på at ansøge om permanent opholdstilladelse og få familiesammenføring.
  • De cirka 500 kvoteflygtninge, Danmark efter aftale med FN modtager årligt, udvælges i flygtningelejre i nærområderne og regnes blandt de svageste flygtninge. De skal fremover leve op til et integrationspotentiale for at komme til Danmark.
  • Reglerne for inddragelse af flygtninges opholdstilladelse skærpes, hvis flygtninge har været på besøg i hjemlandet.
  • Asylansøgere får ikke længere adgang til indkvartering i selvstændige og særlige boliger uden for asylcentrene.

 

http://jyllands-posten.dk/indland/ECE8391296/fakta-disse-stramninger-skal-stoejberg-forsvare-i-eu/