Asyltilstrømingen til Danmark begynner å nærme seg norsk nivå – i år forventer man 14.000. Så hva gjør den danske regjeringen?

Regeringens plan går ud på at give en særlig tidsbegrænset opholdstilladelse til de mange asylansøgere, som ikke er personligt forfulgte, men som får asyl alene fordi deres hjemland er hærget af vold, krig og konflikt – det kunne for eksempel være Syrien.

Disse flygtninge skal fremover kun have tidsbegrænset opholdstilladelse i ét år.

Det ene år kan senere forlænges til to år, men for hver forlængelse, skal udlændingemyndighederne på ny vurdere, om den individuelle asylansøger lever op til kravene for at få asyl. Hvis der således er blevet mere fredeligt i hjemlandet, skal vedkommende altså sendes tilbage.

Forslaget innebærer en kraftigere innstramning i asylpolitikken enn den som f.eks. Sverigedemokratene (SD) tar til orde for ved å fremheve Norge som forbilde.

Tatt i betraktning hvordan representanter for regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet stiller seg til SD, kan vi vel nå forvente at den norske regjeringen – hvis den ønsker å bli oppfattet som konsekvent – tar avstand fra den danske regjeringens nye politikk?

 

Jyllands-Posten: Regeringen: Flygtninge skal have asyl ét år ad gangen