Document nr. 4 hos Narvesen 29. desember 2015

Document nr. 2, årgang 3. ISBN 978-82-7519-207-1

Det tok sin tid. Interpress har flyttet distribusjonssentralen til Stockholm-området. Linjene blir lengre. Men i dag prydet forsiden til Document tidsskrift, det fjerde i rekken, hyllene til Narvesen. Mange har vært inne og spurt.

Redaksjonen har talt på knappene om vi skulle bruke så mye ressurser som et papirprodukt krever. Vi falt ned på konseptet årbok. Man skal kunne sette seg ned om noen år og sjekke: Hva var så spesielt med 2015?

Vi har kalt dette nummeret Aldri mer 2015. Det skjedde for mye på for kort tid: Migrasjon og terror. Europa har ikke svar på noen av delene. Det er status ved årets utgang.

Noah Feldman, en av forfatterne av den irakiske grunnloven, observerer i Washington Post at 2015 var året da borgerkrigen i Syria nådde Europa, men Europa har ingen svar på krigen. I stedet forsøker EU å overlate jobben til Erdogan, mot betaling. Det lyder ikke bra når man får fremstilt det sett utenfra.

Hvor går Europa? Mer enn noen gang blir vi bevisst at vi er europeere. De problemer vi står overfor gjelder hele kontinentet, i det minste den velutviklede delen.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug foreslo i dag at Norge skulle få en nødrett til å stenge grensen, også mot naboland som Sverige, hvis asylstrømmen skulle eksplodere. Sverige har vedtatt en lignende lov.

Man forstår hensikten, men vil det virke? Er det noen av dagens politikere som tør og har mage til å avvise flyktninger på grensen? Har de ikke samme rett til å gjøre nordmenn av seg som de hundretusner fremmedkulturelle siden 1970? Hvor skal de sendes tilbake? Hvor mange prester og godhetsapostler ville lenke seg til Storting og regjeringskontorer? Hvis vi skal tro det de sier foran jul vil de ty til drastiske metoder. Men vil de gjøre det når det kommer til stykket?

Årboken rommer mange av de beste artiklene i året som gikk, og noen helt nye.

Det sies at all politikk er lokal. Men hvis man skal forstå hvordan og hvorfor norske småsteder fylles opp av fremmede må man skue langt ut; Til Aleppo, Raqqa, Riyadh, Dubai, Ankara, Istanbul, Washington, Brüssel etc. Noen handler av design, ut fra en plan og hensikt. Hva disse er er ikke opplagt. Det står ikke i avisene, de har selv vikarierende motiv.

Folk må finne ut selv.

Det er det vi forsøker å hjelpe dem med.

 

Gå til documentforlag.no og bestill bladet, eller kjøp det hos Narvesen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.