Nytt

Behrang Miri er programleder i svensk barne-tv. Han er også en antirasistisk aktivist som ble kjent da han fjernet Tintin-tegneserier fra et bibliotek. Tintin utsetter leserne for rasistiske stereotyper. Det som i mange år har vært selve symbolet på en kvalitetstegneserie skulle plutselig være skadelig litteratur. Det er grunn til å tro at noen ser spøkelser ved høylys dag.

image

Behrang Miri mener at Sveriges grenser må stå vidåpne. Han diskuterer ikke antall flyktninger. Videre mener han at flyktninger ikke er terrorister, men terror skaper flyktninger.

Med alle terroraksjonene som har funnet sted i Europa er en gåte at de ofte utføres av fremmedkulturelle, ikke så rent sjelden muslimer. Flyktningestrømmen går for tiden til, ikke fra, Europa.

Det er bare å ta i mot med åpne armer i følge Miri. Det er det minste vi kan gjøre.

Det ser ut til at det er lett å gi bort et land du selv har flyktet til.

Folk snur seg etter Behrang Miri på den forblåste plassen utenfor Malmös jernbanestasjon. Alle kjenner ham, den folkekjære barne-TV-onkelen og kompromissløse aktivisten. Kjent ut over landets grenser ble han da han fjernet Tintin-tegneserien fra barnehyllene i et bibliotek for å skjerme ungene mot rasistiske stereotypier.

– Det er galt å stenge Sveriges grenser, slår Miri fast, upåvirket av at stemningen nå har snudd i store deler av folket.

– Jeg skifter ikke mening. Jeg var selv flyktningbarn en gang i tiden, dette er min egen fortelling. Jeg var tre år da familien flyktet fra Iran.

—-

– Jeg diskuterer ikke antall. Sverige, Norge og Danmark spiller indirekte en rolle i konfliktene som folk flykter fra. Det minste vi kan gjøre er å ta imot dem.

– Nei, mennesker på flukt har ingenting med rasisme å gjøre. Rasisme oppstår når man normaliserer en rasistisk retorikk. Nå har man dessuten begynt å likestille flyktninger med terrorister. Vi må huske dette: Det er terror som skaper flyktninger, det er ikke flyktninger som skaper terror.

Aftenposten