Nytt

Til tross for unntakstilstand og dystre økonomiske utsikter, ser ikke Europas nye jernkvinne Merkel noen grunn til å endre utlendingspolitikken. I et intervju med Deutschlandfunk sier hun at om hun hadde fått valget om igjen, ville hun ha gjort nøyaktig det samme med henblikk på å åpne grensene.

Hun står imidlertid stadig mer alene, også blant sine forbundsfeller i regjeringen. Både utenriksminister Steinmeier og visekansler Gabriel (begge SPD) uttaler i en felles kronikk at Tyskland «kan ikke over lengre tid motta en million flyktninger årlig». De frykter at motsetningene mellom velkommenkulturen og den tiltagende «avvisningskulturen» til slutt vil kunne rive samfunnet fra hverandre. De krever nå et maksimumstak på antall mennesker, noe Merkel hele tiden har vært imot.

Kanskje har de kommet til den konklusjonen etter å ha tatt en titt på siste meningsmåling. Tyskerne har de siste årene vært stabile i sine partivalg, men i en meningsmåling gjort av tidsskriftet Stern og fjernsynskanalen RTL har det innvandringskritiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) lagt på seg og står på nå 7 %, opp to prosent på én uke. Det er to prosent over liberalerne i FDP, og to prosent under Die Grünen og Die Linke. Det er likevel langt unna CDU/CSU og sosialdemokratene i SPD, med henholdsvis 39 % og 25 %.

Eller kanskje har de tatt en prat på kontoret til partifelle og arbeidsminister Andrea Nahles, som anslår at landet innen 2019 får én million ekstra på arbeidsledighetstrygd. Mon tro hvor godt det faller i jorden hos tyske skattebetalere, som ikke likte tanken på å sende penger til sine med-europeere i Hellas. Hun ber nå alle bedrifter i landet ta et krafttak og tilby jobb eller praksisplass, selv om hun innrømmer at de færreste ankomne hverken har språk- eller utdanningsnivå som trengs.

Og imens slåss migrantene…

 

Deutschlandfunk Der Spiegel Der Spiegel Frankfurter Allgemeine Frankfurter Allgemeine