Nytt

Vladimir Putin må holde øye med sin egen bakgård. Muslimer utgjør kanskje så mange som 20 millioner eller 14 % av befolkningen.

Putin forsøker å beholde deres lojalitet. Nylig åpnet en megamoske i Moskva. Tyrkias Erdogan var til stede.

Bombingen i Syria kan sette samholdet og lojaliteten på prøve.

Russia’s Muslims tend to fall into three camps: those who support the Kremlin campaign, those who condemn President Assad and his allies but back actions against IS, and those who support IS.

More than 11 million Russians are Muslim, according to official figures that date back to 2011. But experts believe the true figure could be as high as 20 million – nearly 14% of the population.

Hvordan vil de reagere på at Russland bomber andre muslimer? Offisielt heter det at Russland bomber IS, men flesteparten av angrepene rammer de andre opprørerne, mot Assad. Det er en annen forklaring som vekker mer blandede følelser.

Almost 6,400 of Russia’s 7,000 mosques are controlled by muftis who are more or less loyal to state officials.

They supported President Vladimir Putin’s decision to start air strikes on Syria – though in their statements pro-Kremlin muftis did not comment on Western allegations that many of the operations targeted moderate opposition groups.

Det er akkurat denne forskjellen som russiske muslimer har merket seg, og de liker ikke det de hører. Opprørerne i Syria er sunnier, akkurat som dem selv, mens regimet består av alawitter støttet av shiaer fra Hizbollah og Iran.

«We don’t know exactly where the bombs landed, so we can’t be sure of anything,» mufti Nafigulla Ashirov told the BBC. «However if Russian planes were targeting one of the sides of the civil conflict rather than IS positions – this can’t be justified.»

«IS is a force which came to Syria from abroad and people should resist it. However others shouldn’t interfere in the civil war between pro-government troops and the opposition. This is an internal matter for the Syrian people.

«And this conflict should not be mixed up with resistance to IS,» Mr Ashirov explains.

Offisielt benekter man at russiske muslimer identifiserer seg med sunniene, men man trenger ikke lete lenge før man hører at det gjør de. – Vi er en ummah, sier de og det er et megetsigende svar.

«Bashar al-Assad is well known for his actions against the Muslims of Syria,» complains Muslim activist Ali Charinsky. «All Muslims are one community, one body – that is why we can’t be happy about Russia’s decision. None of my friends or the Muslims I know are happy about it.»

Ingen vet hva Putins plan for Syria er. Hvis den russiske intervensjonen blir langvarig kan det bety uro på hjemmebane. Det er nok Putin klar over, men han kontrollerer ikke konsekvensene.

 

 

 

Russia’s Muslims divided over Syria air strikes