Nedre del av den idylliske sørlandsbyen Tvedestrand har forfalt de siste tyve årene. Der hvor det en gang var flust med folk og travle små butikker er det folketomt og husvegger med flassende maling. Båtfolket har sluttet å ta turen innom, de reiser heller direkte til Arendal på veien nedover kysten.

Kommunen har endelig bestemt seg for å investere i en opprustning av Hovedgata og Holgata. Tvedestrand har i de senere år markedsført seg som bokbyen og er full av (subsidierte?) antikvariater. Men dette trekker altså ikke folk som helst vil hyggeshoppe og spise iskrem.

Men så kom noen på en god idé: Hva med asylsøkere? Tvedestrand Fjordhotelleier  Stein Matre mistet skjenkebevillingen i syv uker. Hva gjør man med et hotell som ikke serverer alkohol? Jo man inngår leieavtale med asylselskapet Hero Norge. Hero Norge har også et asylmottak i Risør. Få dager etter at avtalen var inngått med Tvedestrand Fjordhotell ankom 70 asylsøkere. Avtalen var på 30, men det var altså 70 som dukket opp.

Fjordhotell Google

Tvedestrand Fjordhotell ligger flott til nede på havnen.

Tvedestrand1

Tomme gater før asylsøkerne ankom.

Hotelleier Stein Matre har ikke forsøkt å skjule at han tjener penger på å ta imot asylsøkerne. Han sto frem i Tvedestrandsposten og fortalte selv at han hadde gitt et uforskammet høyt pristilbud til Hero Norge AS. Han var sikker på at de ville takke nei.

Stein Matre

 

Stein Matre blir spyttet på.

– Men så fikk vi likevel tilslag, fortalte han.

Matres åpenhet om inntektene har ikke blitt godt mottatt av den lokale befolkningen.

-Folk spytter på oss, forteller han.

På Facebook har det de siste dagene haglet med beskyldninger mot ham. Han anklages blant annet for å være lovbryter, kyniker og uansvarlig.

En av dem som har gått hardest ut er trolig kommunestyrepolitiker Siw Johannessen fra Ap.

Hotellet har lenge hatt tvister med både Arbeidstilsynet og brannvesenet.

I utgangspunktet var tanken at hotellet skulle holde av en etasje til vanlig drift.

– Men med storinnrykket onsdag kveld, ser det ut som asylsøkerne vil legge beslag på hele hotellet, sier Matre.

Totalt er det plass til 100 personer på fjordhotellet. Nå er det plassert flere asylsøkere sammen på hvert rom, blant annet på familierommene.

– Er det syrere som nå skal bo på hotellet?

– Jeg trodde det, men det ser ut som det er en lett blanding.

– Men har kommunen godkjent denne bruken av hotellet?

– Det trenger de ikke. Dette er ikke et asylmottak, men en akutt innkvartering, der hotellet leier ut rom til et selskap, forklarer Matre.

Han opplyser at asylsøkerne skal bo på hotellet i 2 til 10 dager. Deretter kommer det trolig nye.

Hvor de som er på hotellet nå skal ta veien når de nye kommer, spurte ikke journalisten om.

Tvedestrandsposten

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂