Kommentar

Mediene faller over hverandre i utpensle hvor dårlig det gikk for Høyre og FrP. Men de er lite opptatt av å analysere hvorfor det gikk like dårlig med Venstre og KrF.

De er regjeringens støttepartier. Mediene hevder at Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande måtte betale prisen for samarbeidet med de blåblå. Men det kan tenkes helt andre forklaringer.

Begge partier har utmerket seg ved en særdeles troløs opptreden overfor regjeringen. Inngår man en avtale er den forpliktende, men Venstre og KrF har fortsatt å utnytte vippeposisjonen til å manøvrere. Dermed blir de kingmakers. De sitter med trumfen og har kunnet spille snart på regjeringspartiene, snart på opposisjonen.

Det har vært et uredelig spill, men «ingen» har stilt de to partiene til ansvar, ganske enkelt fordi mediene har backet dem helhjertet. De har applaudert at Hareide og Skei Grand har undergravd regjeringsplattformen innenfra.

De har hatt moralsk immunitet fordi de har frontet migranter og asylsøkere. Da er man hevet over moralske standarder. I valgkampen kastet særlig Hareide alle hemninger.

Han og partiet trodde nok at de skulle få uttelling. Stor var skuffelsen da KrF gikk tilbake 0,1 prosent til 5,4 % og Venstre gikk tilbake 0,7 til 5,5 %. Det var mot normalt! Flinke piker og gutter skal ha sin belønning, ikke bli straffet. Men belønningen må nok Hareide og Skei Grande utsette til de kommer til himmelen, eller kanskje det blir et annet sted.

Velgerne syntes ihvertfall ikke noe om den grenseløse godheten på deres bekostning. De hadde ikke sansen.

At det er migrantrusen og ikke regjeringssamarbeidet som ligger bak, er en antagelse, men den virker plausibel.

KrF og Venstre opptrådte uredelig da de gikk til Arbeiderpartiet i Syria-forliket, og dermed stilte Erna Solberg sjakk matt. Siv Jensen burde hatt guts til å bryte. Det knefallet er årsaken til FrPs elendige valg.

Velgerne kan være nådeløse, og noen ganger med god grunn.

Nå kjører mediene på: De vil at KrF skal velge seg Ap som samarbeidspartner på Vestlandet. Slik vil de smi en ny koalisjon som kan vinne neste valg. Det kan godt være KrF går på limpinnen.

Å bli tatt inn i Gahr Støres favntak vil være et kiss of death for Hareide. KrF vil gå samme skjebne i møte som SV.

Selv godhet har en pris.

Les også

-
-
-
-
-