Feature

 

Vi kender advarselsskiltene fra cigaretpakker. Men nu rykker de også ind i kunstmuseerne i vores politisk korrekte naboland.

Kunstneren Nils Dardels (1888-1943) værker udstilles til og med 6. september på Moderna Museet i Malmø. To af værkerne er blevet forsynet med advarselsskilte, skriver Ystads Allehanda.

Det ene værk ved navn ’Sorte Diana’ forestiller jagtens gudinde, en sort kvinde, som befinder sig i en jungle. Ved værkets ene side sidder et advarselsskilt med teksten: ”Vi er opmærksomme på den stereotype fremstilling af Diana, og det er ikke en holdning Moderna Museet Malmö deler. Maleriet blev fremstillet i 1924, og selv om Nils Dardel med stor sikkerhed ikke var racist, så arbejdede han i en tid med andre værdigrundlag end dem vi har i dag. […]”

Det andet værk hedder ’Hovedjægernes eftermiddag’ og forestiller en hovedjæger. Ved dette maleri har museet sat et skilt med teksten: «Vi er opmærksomme på den stereotype fremstilling af den blodtørstige vilde, og det er ikke en holdning som Moderne Museet Malmö deler […]»

Museet konsulterede deres ’mangfoldighedsgruppe’ før udstillingen, hvilket resulterede i advarselsskiltene. Derved undgik malerierne at blive bortcensureret fra Dardel-udstillingen. For et par år siden blev billederne udstillet andetsteds i Sverige, dengang uden advarselsskilte.

Man kan se billederne af skiltene her: link.

Louisianas museumschef Poul Erik Tøjner, Glyptotekets kommunikationschef Jakob Fibiger Andreasen og chefen for Danmarks Nationalmuseum Per Kristian Madsen tager allesammen afstand fra Moderna Museets fremgangsmåde.

Mest lest

Terrorens ansikt

Tydelige fotefar