Nytt

Opp mot ett tusen personer havnet fredag i voldelige sammenstøt med politiet i Heidenau i den tyske delstaten Sachsen, idet de demonstrerte mot ankomsten av 250 asylanter til byen.

Police said protesters shouting «foreigners out» and carrying banners against the «asylum flood» threw bottles and stones at busloads of asylum seekers arriving in Heidenau, near Dresden.

At least 31 officers were hurt in violent scuffles as police used tear gas to disperse crowds.

Protesten begynte fredelig, men ble kapret av høyreekstreme, flere av dem tilhørende Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD).

Dresden-AP

Et berg av nyhetsmeldinger tyder på at Tyskland er i ferd med å bli farlig polarisert av den pågående folkevandringen. Landet mottar en uforholdsmessig stor andel av migrantene til Europa, det vil si suverent flest i absolutte tall og omtrent i klasse med Sverige sett i forhold til befolkningen.

Hos mange tyskere faller ikke det i god jord, for asylanter bringer også mange problemer med seg. Hos en liten del av de innfødte fremkaller det voldelig reaksjon. I løpet av den første halvdelen av 2015, har det skjedd over to hundre angrep mot tyske asylboliger.

Men disse er ikke eneste adresse for aggresjonen.

I den lille byen Jamel i delstaten Mecklenburg-Vorpommern ble låven til et ektepar som har tatt aktiv stilling mot nynazister, nylig brent ned til grunnen i det politiet mener er et politisk angrep.

Brigit and Horst Lohmeyer have been living in the village of Jamel for over a decade. Neo-Nazis have begun to use the area in recent times for the purpose of political organising.

In response, the couple organised a pro-diversity concert for which they were awarded citizenship prizes by local government and charities.

Frankfurter Rundschau reports that they have since seen an escalation in violence against them from neo-Nazis and their barn has now been torched in a suspected arson attack.

For noen uker siden fikk også en asylvennlig tysk lokalpolitiker sprengt bilen sin.

Det kan sannsynligvis tilskrives den samme polariserte atmosfæren at det i første halvår i år har funnet sted 23 politisk motiverte angrep på moskeer og andre muslimske innretninger i Tyskland.

Etterhvert som samfunnets minst privilegerte får stadig mer konkurranse fra utlendinger om sosialboliger, trygder og enkelt arbeid, foruten å se sine omgivelser forandres til det ugjenkjennelige og i mange tilfeller til det verre, er det lett å tenke seg at atmosfæren vil bli enda utriveligere i Tyskland. Mange av dem vil finne veien til radikale miljøer. Med fortsatt folkevandring vil de stygge episodene derfor sannsynligvis øke i antall.

Det politiske establishments ryggmargsrefleks er å fordømme tyskeres aggresjon mot utlendingene, mens utlendingenes adferd og etterhvert nokså påtrengende eksistens sjelden eller aldri problematiseres. Mange tyskere nederst på rangstingen må ha følelsen av at eliten anser dem som mindre velkomne i sitt eget land enn innvandrerne.

Splittelsen går altså dypt. Et land som er splittet mellom grunnplan og elite, er ikke et demos. Finnes det et ordentlig demokrati uten et demos?

The Independent
The Independent
Die Zeit

Reuters