Nytt

For oss nyhetsjunkies som bruker litt tid på å filtrere bort uvesentlighetene som mediebransjen bringer til torgs i løpet av et døgn, er det ikke noe lystelig bilde som tegnes av de reelle informasjonsbitene som gjenstår: Atmosfæren er i ferd med å bli forferdelig ekkel flere steder i Europa.

Emblematisk i så måte er opplysningen om at en håndgranat for noen dager siden ble kastet inn i et asylmottak i Villingen-Schwenningen, Baden-Württemberg – en by med ca. 80.000 innbyggere i det sørvestlige hjørnet av Tyskland, ikke langt fra grensene mot Frankrike og Sveits. Til alt hell eksploderte ikke granaten.

19e35ae030

Police in the southern town of Villingen-Schwenningen said it was “just luck” that the device did not explode when it landed at 1.15am.

Around 20 asylum seekers were sleeping inside the building at the time and were evacuated while a bomb squad destroyed it in a controlled explosion.

Dagens situasjon kjennetegnes av tiltagende allmenn frustrasjon over en bristende sosial kontrakt, en svekket rettsstat og en følelse av at samfunnsutviklingen er utenfor kontroll. Granatkastingen, som bare ved en tilfeldighet unngår å skade mennesker eller ta liv, er symptomatisk for dette. Den representerer – i alle fall i tilbøyelighet og intensjon – en omdreining av voldsskruen sammenlignet med ildspåsettelser, ukvemsord og legemsbeskadigelser. Noen har tatt seg bryet med å skaffe et dødelig våpen, og kjølig bestemt seg for å bruke det.

Enkel psykologi tilsier at når én person under de gitte betingelsene går til et angrep som det beskrevne, så er det minst ti som overveier det samme uten å ha tatt de avgjørende skrittene i retning av iverksettelse. Hvis vi – slik nesten alt peker i retning av – får en tilspissing av den politiske situasjonen som følge av myndighetenes manglende evne til å hanskes med demografiske omveltninger, øker sannsynligheten for dødelig vold.

Myndighetenes respons begrenser seg til – en riktignok høyst nødvendig – brannslukking:

Heiko Maas, the German justice minister, said the attack represented a new level of “hate and violence” that must be addressed by local and federal authorities.

“Grenades are already being thrown at refugee homes – we can’t wait until there is someone dead,” he added.

“We need to do everything we can to ensure xenophobic crimes are more rapidly solved and punished more severely.”

Problemet er at alt det andre myndighetene foretar seg, eller unnlater å foreta seg, får brannrisikoen til å øke. Atmosfæren etter Köln minner litt for mye om en gnist.

Attacks targeting refugees on their homes appear to have spiked in Germany following mass sexual assaults carried out mainly by migrants in Cologne on New Year’s Eve.

Several asylum seekers were badly beaten earlier this month after a vigilant group vowed to “clean up” the city, which has also seen thousands-strong protests by Pegida and other far-right groups.

Andre angrep er tidligere blitt avverget:

Explosives were uncovered by police who prevented a planned neo-Nazi assault on refugee centres with knives, baseball bats and guns in October.

Men oppgaven risikerer med tiden å bli umulig, særlig hvis et økende antall europeere føler at de ikke har så mye å tape lenger. Tysklands fremtid ser dyster ut.

 

The Independent